Opsvinget i eksporten skaber ingen job
Der er stort set ikke flere ansatte i eksporterhvervene end i starten af dette årtusinde, viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik.
Selvom eksporten fylder mere og mere i dansk økonomi, er der ikke kommet flere ansatte i branchen siden årtusindskiftet. Det viser en analyse som Danmarks Statistik har lavet for Finans.
Dødvandet i beskæftigelsen er et problem, mener industriens interesseorganisation DI, fordi ansatte i eksporterhvervene er blandt de mest produktive og ofte blandt de højest lønnede.
»Vi skal have flere arbejdspladser inden for eksportvirksomhederne. De har trukket vores produktivitetsudvikling og dermed også vores velstandsudvikling over de sidste 40 år,« siger Kent Damsgaard, underdirektør i DI.
Eksporten beskæftigede omtrent 688.000 herhjemme i 2000 og 706.000 i 2001, mens tallet kun var omtrent 693.000 i 2014, viser analysen. Andelen af eksportansatte i forhold til både det samlede antal beskæftigede og til hele befolkningen er også stort set uændret på omtrent hhv. 26 pct. og lidt over 12 pct. Samtidig er eksportens andel af bruttonationalproduktet (BNP) steget fra 28 pct. til omtrent 34 pct. i dag.
Forklaringen skal ifølge bl.a. Produktivitetskommissionen findes i, at mange virksomheder lægger flere eksportarbejdspladser i udlandet, hvor de er tættere på de store markeder, og hvor omkostningerne er mindre. I perioden fra 2010 til 2014 steg antallet af ansatte i danske datterselskaber i udlandet inden for industri således med 18 pct. Samtidig faldt industribeskæftigelsen herhjemme, viser tal fra Danmarks Statistik.
Regeringen bør derfor spække sin kommende 2025-plan med skatte- og afgiftslempelser for eksportvirksomhederne og sikre en større og bedre uddannet arbejdstyrke, så virksomhederne bliver herhjemme, mener DI.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde før sommerferien, at 2025-planen vil lægge mere vægt på økonomisk vækst end tidligere planer, og at eksporten er i fokus. Virksomhederne skal da også regne med en håndsrækning i planen, vurderer finanspolitisk ordfører for Venstre, Jacob Jensen, der dog ikke vil være konkret.
»Det er oplagt, at eksporterhvervene er vigtige. Det vil man også kunne se med det skatteudspil, der snart kommer,« siger Jacob Jensen.