Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Overvismand advarer: Dansk økonomi kan løbe for hurtigt

Der er en risiko for, at den økonomiske udvikling går for stærkt, lyder advarslen i vismandsrapporten fra Det Økonomiske Råd.

De økonomiske vismænd ser helst, at dansk økonomi ikke går for hurtigt frem. Foto: Mathilde Bech

Tandhjulene i dansk økonomi kan tilsyneladende godt komme til at køre for hurtigt.

Det mener i hvert fald de økonomiske vismænd, der tirsdag kl. 12. har offentliggjort deres rapport om dansk økonomi.

I vismandsrapporten fra Det Økonomiske Råd advarer vismændene ligefrem mod at lempe finanspolitikken, fordi ledigheden er nær sit strukturelle niveau, og flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

Derfor kan den økonomiske udvikling komme til at have for meget fart på, forklarer overvismand Michael Svarer.

»Der er en reel fare for, at det kommer til at gå for stærkt i dansk økonomi. Finanspolitikken er i udgangspunktet passende, men det er risikabelt, hvis der i forbindelse med politiske forhandlinger bliver givet kortsigtede lempelser. Det vil øge presset på arbejdsmarkedet yderligere og samtidig bidrage til tiltagende boligprisstigninger,« siger han i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af den nye rapport.

Advarslen fra vismændene skal ses i forlængelse af, at væksten i år forventes at blive på lidt over 2 pct. Den vækst forventes frem mod 2025 at blive understøttet af en stigning på omkring 150.000 personer i den strukturelle arbejdsstyrke.

Udover advarslen om at lempe finanspolitikken indeholder vismandsrapporten også en række andre budskaber, heriblandt at boligskatterne er på for lavt et niveau, selvom der for nylig blev indgået en boligaftale mellem en lang række af partierne i Folketinget.

»Aftalen lægger op til at ophæve den fastfrysning af boligskatterne, der har været siden 2001. Det er positivt, men niveauet for ejendomsværdiskatten, der vil komme til at gælde fremover, er for lavt,« siger Michael Svarer.

Senere tirsdag fremlægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin 2025-plan.

BRANCHENYT
Læs også