Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sydbank: Efter heftigt forår vil boligpriserne nu tage sig en slapper

Finans' Boligbarometer forudser en afmatning i boligprisstigningerne frem mod sommerferien. Nykredit og Arbejdernes Landsbank advarer imidlertid om udviklingen på det københavnske lejlighedsmarked.

Sydbank regner med at boligpriserne flader ud på landsplan, mens Nykredit advarer mod udviklingen i København. Foto: Siesbye Kapsch

Jublen vil snart forstumme på boligmarkedet. Der viser det seneste Boligbarometer lavet af Sydbank for Finans.

Huspriserne vil således stige med kun 2,1 pct. på landsplan i andet kvartal – i forhold til andet kvartal 2016 - mens lejlighedspriserne vil stige med lidt mindre end 6 pct. Det er i begge tilfælde den laveste stigningstakt siden slutningen af 2014.

I første kvartal steg husene med 4,3 pct. i forhold til året før og lejlighederne med næsten 7 pct., ifølge Finans Danmark.

»Stigningerne på det seneste har været alt for høje til at kunne fortsætte. Nu vil vi se noget, der er lidt mere i takt med den vækst, vi har i økonomien og i lønningerne,« siger Søren Kristensen, økonom i Sydbank.

Opbremsningen vil ifølge Søren Kristensen ikke skyldes aftalen om de nye boligskatter fra starten af maj. Aftalen træder først i kraft i 2021, og først i 2019 – når de nye ejendomsvurderinger kommer - ved boligejerne, hvad den vil betyde.

Om noget tror han, at aftalen kan give et lille løft til priserne de kommende kvartaler.

Det er derimod udsigten til lønstigningstakter og økonomiske vækstrater, som bl.a. Danske Bank sætter til omtrent 2 pct. de kommende år, der vil lægge en dæmper på boligmarkedet, vurderer han. Der er ikke råd til mere i husholdningsbudgetterne.

Dog advarer bl.a. Nykredit og Arbejdernes Landsbank mod priserne på lejlighedsmarkedet i København, som ifølge Finans Danmark steg med 12 pct. over det seneste år. De kan godt stikke af, selvom tendensen peger mod afmatning, advarer de.

»Vi havde forventet at se en mere moderat prisudvikling i år sammenlignet med 2016, i takt med at nybyggeri og et stigende udbud ville give flere boliger at vælge imellem, samtidig med at strengere krav til kreditgivning og højere priser ville dæmpe efterspørgslen. Det har vi dog fortsat til gode at se,« siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Boligbarometeret baserer sig på en model fra Sydbank, der beregner udviklingen på husmarkedet ud fra data for bolighandler helt frem til den 15. maj, der bl.a. inkluderer salg, udbuddet af boliger samt forbrugernes syn på deres indkomster og renteniveauet.

BRANCHENYT
Læs også