Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nationalbanken skruer op for sit vækstskøn, men sender advarsel om overophedning

Bruttonationalproduktet vil i år stige med 2,3 pct., forventer Nationalbanken, der samtidig peger på en vækst på 1,8 pct. og 1,7 pct. i 2018 og 2019.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Mik Eskestad

Det går langt bedre end ventet, og opsvinget i den danske økonomi er nu så solidt, at Nationalbanken har skruet op for sit vækstskøn.

Tidligere på året forventede Nationalbanken, at den danske økonomi ville vokse med 1,6 pct. i år, men i forbindelse med en ny prognose for den danske økonomi har Nationalbanken hævet skønnet til 2,3 pct.

»Dansk økonomi går stærkt frem i øjeblikket, og der er gode muligheder for, at udviklingen kan fortsætte, selv om der er pres på dele af arbejdsmarkedet. Det igangværende opsving er solidt,« skriver Nationalbanken i sin nye prognose.

Ifølge Nationalbanken er forudsætningen for, at opsvinget kan vare ved, til stede. Prognosen for væksten i de kommende år lyder på 1,8 pct. i 2018 og 1,7 pct. i 2019. Dermed tyder prognosen fra Nationalbanken på, at den danske økonomi kommer længere ind i en højkonjunktur.

Risikoen for en overophedning af økonomien er i øjeblikket mindre end i årene op til finanskrisen, men udviklingen betyder, at der nu igen er stor mangel på arbejdskraft i byggeriet, og at det fremover kan blive svært for virksomhederne at skaffe den rette arbejdskraft.

Det får Nationalbanken til at sende en advarsel om risikoen for en overophedning af økonomien i retning af Folketinget.

»I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke til, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til. Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen,« udtaler Lars Rohde, nationalbankdirektør i en pressemeddelelse.

BRANCHENYT
Læs også