Politik

Britisk dronning, U2's Bono og politikere del af Paradise Papers

Her er et overblik over, hvad der søndag aften bliver berettet på baggrund af de såkaldte Paradise Papers.

Den britiske dronning Elizabeth har gennem nogle af sine ejendomme sat flere millioner af pund i en fond i Cayman Islands. Foto: Alastair Grant/AP Photo

Søndag har en række medier i det journalistiske konsortium ICIJ offentliggjort historier på baggrund af lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og et rådgivningsfirma i Singapore.

Dokumenterne omhandler forskellige selskaber, kendisser og politikeres pengetransaktioner i lande, der betegnes som skattely.

Her kan du læse, hvad medierne søndag aften beretter på baggrund af dokumenterne:

  • Den britiske dronning Elizabeth har gennem nogle af sine ejendomme sat flere millioner af pund i en fond i Cayman Islands. Det har ikke været kendt viden tidligere. Storbritanniens monark behøver ikke offentliggøre sin formue og betaler ikke skat. Men det gør hun af egen fri vilje.
  • En række multinationale selskaber nævnes i forbindelse med "aggressiv skatteunddragelse". Det gælder blandt andet Apple, Nike, Uber og Facebook. Det fremgår ikke klart hvordan.
  • To personer tæt omkring den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har været med til at flytte hundredvis af millioner i skattely. Det handler om Truedeaus chefindsamler og en tidligere senator i Trudeaus parti.
  • Flere kendisser og politikere flytter deres formuer til skattely-lande. I alt 120 politikere i 50 forskellige lande er involveret. Det står ikke klart præcis hvem. Til gengæld er rockstjernen Bono en af de kendisser, der optræder i dokumenterne.
  • Dokumenter viser en forbindelse mellem en russisk investor ved navn Juri Milner, der har kastet større beløb i Twitter og Facebook, og to russisk statsejede selskaber, der er kendt for deres tætte forbindelser til den russiske regering og dens politiske dagsorden. Eksempelvis har energiselskabet Gazprom smidt større beløb i et selskab i skattely. Selskabet har med en samarbejdspartner gjort en større investering i Facebook. I alt er flere hundrede millioner gået fra statsejede russiske institutioner til Facebook og Twitter.
  • Flere nøglerådgivere og ministre i den amerikanske præsident Donald Trumps regering har penge stående i lande med meget lav skat. Det drejer sig blandt andet om finansminister Steven Mnuchin, udenrigsminister Rex Tillerson, den økonomiske rådgiver Gary Cohn og ambassadøren i Rusland, Jon Huntsmann.
  • Samtidig afsløres det, at den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, laver forretninger med den russiske præsidents, Vladimir Putins, svigersøn. Blandt andet står Wilbur Ross til at kunne tjene penge i tilfælde af fremgang hos nogle russiske selskaber, der i dag er pålagt sanktioner fra USA.

Kilde: The Guardian, TT, Süddeutsche Zeitung, ICIJ.

Læs også