Politik

Offentligt ansatte kræver ret til at arbejde på nedsat tid for pensionskroner

Regeringens bud på at stoppe brandbeskatning af pensionsopsparing for lav- og mellemindkomstgrupper er så utilstrækkelig, at FOA kræver samme mulighed for at fravælge indbetaling til pension, som mange privatansatte fik i foråret.

Artiklens øverste billede
Foreløbig rejser FOA med 150.000 ansatte i kommuner og regioner overenskomstkrav om at konvertere pensionsindbetalinger i de sidste fem arbejdsår til nedsat tid med fuld løn. I december udtager samtlige offentligt ansatte deres fælles krav til arbejdsgiverne. Arkivfoto

Offentligt ansatte skal have lov til at bruge en del af pensionskronerne på at gå ned i arbejdstid med fuld løn. Det kræver FOA’s formand, Dennis Kristensen, forud for forårets overenskomstforhandlinger for 150.000 medlemmer i kommuner og regioner samt alle øvrige offentligt ansatte.

Kravet rammer ned midt i regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti om en løsning på det såkaldte samspilsproblem. Hidtil har pensionsopsparing i de sidste arbejdsår været en decideret underskudsforretning for lav- og mellemindkomstgrupper, fordi yderligere pensionsopsparing blot har ført til modregning i ældrechecken og andre pensionsydelser.

Regeringen har nu lagt et udspil på bordet, der reducerer den effektive beskatning for f.eks. en sosu-assistent til 70 pct. Men det langtfra godt nok, mener FOA.

»Hvis regeringen tror, at fagbevægelsen bare lægger sig fladt ned her, forregner den sig,« siger Dennis Kristensen.

I foråret fik de ansatte i industrien samt på en række andre private overenskomstområder ret til at konvertere pensionsindbetalinger i de sidste fem år før pensionsalderen til fritid med løn. FOA ønsker at kopiere den model.

FOA's udmelding kommer ikke bag på adm. direktør Per Bremer Rasmusen i Forsikring & Pension. Pensionsselskabernes brancheforening har været bekymret for opbakningen til pensionssystemet siden forårets private overenskomster.

»Det er desværre logisk, at organisationerne reagerer, når deres medlemmer er i et system, hvor det ikke kan betale sig at spare op. Jeg håber virkelig, at regeringen lytter,« siger han.

Heller ikke professor Torben M. Andersen, Aarhus Universitet, er overrasket.

»Det er ikke underligt, at organisationerne forsøger at tilpasse sig, så medlemmerne får mest muligt ud af deres penge,« siger Torben M. Andersen, tidligere formand for Pensionskommissionen.

Topforhandler for de kommunale arbejdsgivere borgmester Michael Ziegler (K) mener ikke, at overenskomstbordet er det rette sted at finde en løsning.

Finansminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere, så længe han forhandler.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.