Politik

Timeplanen vakler efter aftale om køb af nye eltog for 11 mia. kr.

S og SF tror stadig på timeplanen. De fleste andre mener, at aftalen om at købe nye eltog, der ”kun” kan køre 200 km/t., gør timeplanen stadig mere urealistisk.

De fleste andre lande i Europa er for længst gået over til eltog som de tyske ICE - nu gør Danmark det samme. Men der går seks år, inden det første nye eltog triller ud på skinnerne. Arkivfoto: Martin Meissner/AP

Der blev torsdag skrevet dansk toghistorie. Et meget bredt flertal bestående af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten har aftalt, at man nu går i gang med at indkøbe ca. 150 nye eltog til at afløse de skandaleramte IC4-tog, de udtjente IC3-tog samt de eldrevne IR4-tog, der også er ved at være udtjente.

Ved i første omgang at købe 90 nye tog, der ”kun” kan køre 200 km/t., bliver det imidlertid svært at få den meget omtalte timeplan til at fungere. Timeplanen handler om, at det kun må tage en time at køre i tog mellem de fem største byer i Danmark: København-Odense, Odense-Aarhus, Aarhus-Aalborg og Odense-Esbjerg. 200 km/t. er ganske enkelt ikke hurtigt nok til, at togene kan nå at køre de nævnte strækninger på en time. ..

Læs også