Forhandlinger om offentlig overenskomst er brudt sammen
Forhandlingerne mellem staten og 180.000 statsansatte er brudt sammen, hvilket rammer overenskomstforhandlingerne for over 750.000 offentligt ansatte.
Forhandlingerne om nye overenskomster for over 750.000 offentligt ansatte er brudt sammen fredag eftermiddag.
Det er forhandlingerne mellem staten og Centralorganisationernes Fællesudvalg, der repræsenterer knap 180.000 statsansatte, der i første omgang er brudt sammen.
Det er netop blevet bekræftet af CFU's chefforhandler Flemming Vinther.
Dermed er Danmark rykket tættere på en potentiel storkonflikt.
Sideløbende med forhandlingerne mellem staten og de statsansatte forhandler Kommunernes Landsforening og Danske Regioner med Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de ansatte i regioner og kommuner.
Drøftelserne mellem dem forventes nu også at bryde sammen i kølvandet på sammenbruddet mellem staten og de statsansatte.
Forhandlerne for de statsansatte fremlagde tidligere i dag en række krav til innovationsminister Sophie Løhde (V).
Her krævede lønmodtagerne bl.a., at arbejdsgiversiden skulle fremlægge et nyt udspil, der sikrede de statsansatte en reallønsfremgang, samt en sikkerhed for at de offentligt ansattes løn følger med de privatansattes.
Samtidig skulle de statsansattes frokostpause sikres. Men de krav kunne de to parter ikke enes om, hvilket fik forhandlerne til at bryde op.
Det er dog for tidligt at afvise, at der ikke kan landes en aftale i den kommende tid. Både Flemming Vinther og FOA's formand Dennis Kristensen afviser ikke, at de kan lokkes tilbage til forhandlingsbordet - og parterne har stadig nogle dage at løbe på.
Arbejdsgiver- og lønmodtagersiden kan tidligst varsle henholdvis lockout og strejke den 28. februar. I begge tilfældes er der en måneds varsel. Derfor kan en potentiel storkonflikt først træde i kraft den 4. april ifølge FOA's Dennis Kristensen.