Politik

Licensen forsvinder: Slut med sortseere - nu skal alle betale over skatten

Er du sortseer og har indtil nu undgået at betale licens, er det nye medieforlig dårligt nyt. Er du enlig, så bliver regningen ifølge Danske Bank, lidt mindre.

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået aftale om en afskaffelse af medielicensen, der fremover i stedet vil skulle opkræves over skatten. BORBERG THOMAS Foto: Thomas Borgberg

Nu er det snart slut med at betale 2.500 kr. i medielicens om året pr. husstand. I stedet skal pengene opkræves via et dyk i personfradraget på 2.900 kr., når aftalen mellem Dansk Folkeparti og regeringen er fuldt indfaset i 2022.

Det betyder ifølge Danske Bank, at de mange sortseere, der er i dag kan omgå at betale licens, nu kommer til lommerne. De vil ikke vil kunne omgå at betale skatten på samme måde, som de kan omgå at betale licensen, vurderer Danske Bank.

Dem som hverken har fjernsyn, radio eller adgang til internettet, vil ifølge banken også skulle betale.

»Overordnet set, så vil en omlægning fra et fast beløb i licens til et lavere personfradrag, at der er flere om at betale skatten,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Licensen vil gradvist blive udfaset fra næste år og vil være fuldt afskaffet i år 2022. I alt reduceres DR's tilskud med 20 pct. over de kommende fem år.

I en gennemsnitskommune har det lavere personfradrag ifølge Danske Bank en skatteværdi på ca. 1.100 kr.

Eftersom licensen i dag betales på husstandsniveau, mens skatten fremover blive betalt på personniveau, så vil gevinsten ved omlægningen ifølge Louise Aggerstrøm Hansen også blive større for enlige end for parfamilier.

Læs også
Top job