Politik

Prominente russiske oligarker er blandt navnene på amerikanernes sanktionsliste

USA vil indføre sanktioner over for en række russiske rigmænd, virksomheder og politikere. På listen er bl.a. et par af Ruslands rigeste mænd.

Den russiske oligark Oleg Deripaska. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

USA har fredag offentliggjort navnene på en række russiske rigmænd, virksomheder, politikere og embedsmænd med tætte forbindelser til den russiske præsident Vladimir Putin, som amerikanerne nu vil indføre sanktioner over for.

Det skriver flere udenlandske medier – herunder Bloomberg.

Som årsag angiver amerikanerne bl.a. russernes angivelige indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

»Den russiske regering beskæftiger sig med en række skadelige aktiviteter over hele kloden – herunder den fortsatte besættelse af Krim, tilskyndelse til vold i det østlige Ukraine, forsyningen af Assad-regimet med våben, som det bruger til at bombe civile, samt forsøg på at undergrave vestlige demokratier med ondsindede cyberaktiviteter,« udtaler den amerikanske finansminister Steven Mnuchin i en pressemeddelelse.

I alt omfatter de nye navne på listen 7 oligarker, 17 embedsmænd og 12 virksomheder.

Blandt navnene er bl.a. oligarken Oleg Deripaska, som ifølge mediet Forbes er Ruslands 19. rigeste mand med en nettoformue på estimeret 6,7 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 41 mia. danske kroner.

50-årige Oleg Deripaska er grundlægger og hovedaktionær i En+ Group, der er et af Ruslands største selskaber inden for energi og minedrift. Han har tætte forbindelser til Vladimir Putin, som han ifølge Reuters mødes jævnligt med.

Udover Deripaskas personlige aktiviteter er de selskaber, han ejer, også omfattet af sanktionerne. Udover En+ Group drejer det sig bl.a. om GAZ Group, der er en af Ruslands førende producenter af busser.

En+ Group er desuden hovedaktionær i Rusal, der er Ruslands største producent af aluminium.

Andre prominente navne på listen omfatter bl.a. Suleiman Kerimov, der via sin søn ejer størstedelen af Polyus, Ruslands største guldproducent, og Viktor Vekselberg, en af Ruslands rigeste mænd og formand for investerings-konglomeratet Renova.

Også Gazproms topchef Alexey Miller står på listen.

Tilbage i januar offentliggjorde Trump-regeringen en liste med navnene på over 200 russiske oligarker, rigmænd og politikere, som alle blev placeret på en såkaldt overvågningsliste under truslen om, at de i fremtiden kan blive ramt af amerikanske sanktioner. Blandt navnene var bl.a. Chelsea-ejeren Roman Abramovich.

Ruslands præsident Vladimir Putin kaldte i den forbindelse listen for et »fjendtligt skridt«.

BRANCHENYT
Læs også