Politik

Stor udskiftning på listen over landets bedste erhvervskommuner

Tænketanken Cevea mener ikke, at vi kårer de bedste erhvervskommuner i de nuværende lister. Derfor har man lavet sin egen liste, som ser helt anderledes ud.

Kommuner omkring hovedstaden ligger højt placeret på en ny leste over de bedste erhvervskommuner. Foto: Benjamin Nørskov

En ny rangliste skifter voldsomt ud blandt landets mest erhvervsvenlige kommuner.

Hedensted, Herning, Sorø, Vejen og Odder var blandt de 10 mest erhvervsvenlige kommuner i interesseorganisationen DI’s seneste liste fra 2017.

Ingen af disse kommuner har dog brudt top 30 i en ny liste fra tænketanken Cevea. I stedet ligger kommuner tæt på hovedstaden som Gladsaxe, Ballerup, Glostrup og Gentofte højt.

Cevea-direktør Kristian Weise mener, de eksisterende lister fra Dansk Byggeri og DI ikke fanger sammenhængen mellem kommuners såkaldte »erhvervsvenlighed« og den faktiske erhvervsaktivitet. Derved skyder organisationerne nogle gange forkert med deres anbefalinger til kommunerne.

»Vi synes, det er vigtigt at få en klogere og mere nuanceret diskussion af, hvad der skal til for at tiltrække virksomheder og til at udvikle dem,« siger Kristian Weise.

»Adgangen til kvalificeret arbejdskraft og international infrastruktur vægter højere end hurtig sagsbehandling og skatter,« fortsætter han.

Kommune Cevea DI 2017
Gladsaxe 1 40
Ballerup 2 38
Billund 3 4
Høje-Tåstrup 4 5
København 5 93
Ikast-Brande 6 1
Glostrup 7 43
Gentofte 8 54
Tårnby 9 90
Herlev 10 28


Cevea har analyseret udviklingen i beskæftigelse, produktivitet, eksport, iværksætteri og vækst i alle landets kommuner. DI’s liste byggede derimod bl.a. på besvarelser fra 7.600 virksomheder om, hvordan de oplever sagsbehandling, trafikforhold, skatte- og afgiftsniveau og den dialog, de har med kommunerne.

Gladsaxe og Ballerup topper Ceveas liste. De er kun henholdsvis nummer 40 og 38 på DI’s liste. I alt er der kun tre gengangere i toppen af de to lister – nemlig Ikast-Brande, Billund og Høje-Taastrup.

Størst er forskellen, når snakken falder på landets to største byer. København er nummer fem på Ceveas liste hjulpet af sit stærke iværksættermiljø, mens en høj vækst i Aarhus hjælper kommunen ind på en 15. plads. På DI’s liste ligger København helt nede som nr. 93 og Aarhus er nummer 85.
 

Kommune Cevea DI 2017
Ikast-Brande 6 1
Hedensted 31 2
Herning 33 3
Billund 3 4
Høje-Tåstrup 4 5
Sorø 70 6
Midelfart 37 7
Skanderborg 34 8
Vejen 49 9
Odder 87 10


Det er dog stadig relevant at vægte kommunerne på bl.a. deres sagsbehandling, vurderer vicedirektør i DI, Kent Damsgaard. Det hjælper dem nemlig til at blive bedre på de områder, de selv kan forbedre.

»Der er ikke nogen hemmelighed i, at væksten er stærk i og omkring de store byer. Det vi sætter fokus på, det er, hvad kommunerne selv kan gøre. Jeg mener stadig, at de kommuner, som gør alt, hvad de kan - dem som lægger sig i selen - de gør også en forskel lokalt,« siger Kent Damsgaard.

Læs også