Politik

Hver 10. i arbejde vil i 2035 være over 65 år

Arbejdsstyrken vokser med 250.000 personer frem mod 2035, og tre af fire vil være 65 år eller ældre.

Artiklens øverste billede
I de kommende år bliver der langt flere gråhårede end i dag. I 2035 vil 10 pct. af arbejdsstyrken have passeret 65 år, lyder spådommen i en prognose fra Ældresagen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

En højere efterløns- og folkepensionsalder vil sammen med en dramatisk stigning i antallet af raske og rørige ældre medføre radikale ændringer i medarbejdersammensætningen på danske arbejdspladser i de kommende år.

Illustration: Anders Thykier

Mens personer på 65 år eller mere kun udgjorde 4 pct. af arbejdsstyrken i 2016, vil hele 10 pct. af de ansatte have passeret de 65 år i 2035. Det forudsiger en prognose udarbejdet af Ældre Sagen på baggrund af Dream-gruppens fremskrivninger.

»Medarbejdersammensætningen på en arbejdsplads kommer til at strække sig fra 20-årige til folk, der har passeret de 80 år,« siger økonom i Ældre Sagen Anna Sophie Debel.

En del af de ældre skal arbejde, fordi folkepensionsalderen stiger i de kommende år og ventes at være 69 år i 2035. Men mange ældre ventes også helt frivilligt at blive ved med at arbejde, selv om de har passeret folkepensionsalderen.

Ifølge Dream vil godt 83.000 danskere over 70 år være at finde i arbejdsstyrken i 2035. Det er en stigning på omkring 30.000 personer i forhold til i dag.

Den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen fra næste år og frem er afgørende for, at dansk økonomi er holdbar på lang sigt.

Både samfundsøkonomisk og for den enkelte er der ifølge professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet, et kæmpe velfærdspotentiale at hente ved yderligere at løfte andelen af ældre, der arbejder efter folkepensionsalderen med bare ganske få pct. Det skyldes, at der kommer mange flere ældre i årene fremover.

»I lande som Island, USA, Norge og Schweiz ser man allerede, at folk arbejder, til de er langt over 70 år,« siger Jørgen Goul Andersen.

Ingeniørvirksomheden Rambøll oplever allerede nu en stigning i antallet af ældre medarbejdere, der ganske frivilligt bliver ved med at arbejde. Omkring 75 ansatte har i dag passeret folkepensionsalderen.

»Mange af vores medarbejdere har haft velbetalte job i mange år. Det er ikke penge, de mangler, og det er den nemmeste beslutning at gå på pension. Vi skal derfor finde opgaver, der tilbyder større fleksibilitet, og hvor de føler, at de både bliver inspireret og tilfører værdi,« forklarer Ib Enevoldsen, adm. direktør i Rambøll Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.