Politik

Alternativet kludrer i egen strategi

Først ville Alternativet ikke forhindre andre partier i at danne regering. Det vil partiet nu, hvis det er imod et nyt regeringsgrundlag.

Alternativet peger på Uffe Elbæk som statsminister. Hvis det ikke lykkedes, trækker partiet sine mandater fra ligningen. Arkivfoto

Alternativet har ikke bare sat det politiske parnas på den anden ende med beslutningen om at pege på Uffe Elbæk (AL) som statsminister. Strategien har tilsyneladende også skabt forvirring hos de ledende personer i partiet.

Flere gange er topfolk i Alternativet kommet med modstridende udtalelser i det afgørende spørgsmål om, hvordan partiet stiller sig i forhold til en regeringsdannelse efter et valg. En række gange har Alternativet også udtalt sig skævt i forhold til statsretten.

Først lød det fra Alternativet, at partiet ville trække sine »mandater ud af ligningen«, og at partiet derfor ikke ville modsætte sig dannelsen af en Løkke-regering, uanset om der var flertal bag de nuværende oppositionspartier.

»Vi vil ikke forhindre nogen i at danne regering,« sagde Elbæk i Politiken den 26. juni.

Senere har Alternativet så fremført, at en Løkke-regering alligevel ikke ville kunne dannes – fordi partiet vil nedstemme »lovforslag« i Folketinget, hvis partiet er uenig i den »førte« politik. Det ville ifølge Alternativet betyde, at en blå regering ikke kunne dannes.

Det er dog ikke rigtigt. For formelt at forhindre dannelsen af en regering skal det allerede på første dag i Folketinget fremgå klart, om Alternativet vil møde en ny regering med mistillid eller ej.

I forrige uge udtalte Elbæk så på partiets sommergruppemøde, at det afgørende bliver, om Alternativet kan godkende Løkke Rasmussens (V) regeringsgrundlag for en ny regering.

»Så skal der laves et regeringsgrundlag,« sagde Elbæk her.

Der er dog intet statsretligt krav om, at en regering har et regeringsgrundlag.

Jyllands-Posten har gennemgået de forskellig parlamentariske meldinger fra Alternativet. Og ifølge professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen er »meldingerne fra Alternativet ikke konsistente«.

Elbæk erkender, at partiet har måttet justere linjen.

»Vi har lavet en nuancering af vores første udmeldinger,« siger Uffe Elbæk.

Socialdemokratiets næstformand i Folketingets præsidium, Henrik Dam Kristensen, kritiserer Alternativet.

»Meldingerne fra Alternativet stikker i øst og vest, men tilbage står desværre, at partiet vil give Lars Løkke Rasmussen en chance til som statsminister,« siger han.

Læs også
Top job