Politik

Regeringen vil afgifter for 400 mio. kr. til livs

I et skærpet forsøg på at mindske grænsehandlen er regering klar til at indføre en afgiftspakke rettet mod grænsehandlen. Forslaget er en del af regeringens finanslovudspil, hvor regeringen ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil sænke afgifter for 400 mio. kr.

Skatteminister Karsten Lauritzen løfter nu sløret for dele af regeringens finanslovsudspil. Torsdag fremlægger regeringen hele udspillet. Foto: Nicolai Lorenzen

Færre fuldt læssede biler med sodavand, øl og billigt slik er målet med den særlige afgiftspakke mod grænsehandel, som regeringen vil lægge op til med nyt finanslovsudspil.

Det endelige udspil præsenterer regeringen torsdag formiddag, men til Børsen fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V), at udspillet vil lette skatter og afgifter for i alt 400 mio. kr. i 2019, hvoraf 135 mio. skal være en del af pakken, der skal mindske grænsehandlen.

»Størstedelen af pengene i vores finanslov vil gå til at styrke kernevelfærden, men vi har så også 400 mio. kr. til at sænke afgifter for,« siger Karsten Lauritzen ifølge Børsen.

Han fremhæver netop afgiftsnedsættelserne, der skal gøre det mere attraktivt at handle i Danmark end syd for grænsen.

»Det er en dagsorden, vores parlamentariske grundlag i Dansk Folkeparti også tidligere har vist interesse for,« siger han.

Det præcise indhold af initiativerne, der skal mindske grænsehandlen skal ifølge Børsen defineres i den endelige finanslovsaftale.

Hos Dansk Erhverv jubler adm. direktør Brian Mikkelsen over meldingen fra skatteministeren.

»Det er meget positivt, at regeringen lægger op til en decideret grænsehandelspakke. Det er bestemt en pakke, som slår de rette toner an, hvis man vil skabe mere fair og lige konkurrencevilkår for danske virksomheder og gøre op med grænsehandel og illegal handel,« siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Erhvervsorganisationen opfordrer regeringen til at fokusere på afskaffe hele afgifter, fordi en forenkling af afgiftssystemet i sig selv vil skabe stor værdi for danske virksomheder.

»Vi håber, at de politiske forhandlinger vil resultere i, at grænsehandelspakken bliver endnu større, end hvad der nu er lagt op til,« siger Brian Mikkelsen.

Til Børsen siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, at grænsehandel altid er på dagsordenen hos partiet.

Han åbner samtidig op for at øge ambitionerne omkring afgiftssænkelserne:

»Hvis vi virkelig skal tage fat og fjerne bøvl, skal vi også gå efter at fjerne afgifter helt. Det vil koste mere end de 135 mio. kr.«

Læs også
Top job