Politik

Erhvervslivet beder S blande sig uden om cheflønninger

Socialdemokratiet vil regulere cheflønninger i danske virksomheder. Dårlig idé, lyder det fra erhvervslivet.

For Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen bør man regulere på chefernes lønninger i erhvervslivet. Men både Cepos og Bestyrelsesforeningen er kritiske over for idéen. Foto: Arkivfoto. Foto: Colourbox

Politikerne skal blande sig uden om, når det kommer til cheflønninger i private danske virksomheder.

Sådan lyder opfordringen fra den liberale tænketank Cepos og Bestyrelsesforeningen, der arbejder for at opkvalificere bestyrelsesarbejdet i danske virksomheder.

Budskabet kommer, efter Socialdemokratiet har foreslået at regulere ledelseslønninger i Danmark.

- Jeg synes, at det er et meget uheldigt og direkte populistisk forslag at begynde at regulere lønninger. Det er ikke noget, der bør styres politisk, siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos.

Han mener, at det vil gå ud over virksomhedernes indtjeningsevne, fordi de ikke kan rekruttere kvalificerede ledere, hvis lønningerne er lavere end i udlandet.

Samtidig køber han ikke Socialdemokratiets budskab om, at det vil skabe større lighed.

- Hvis man beskærer ledelseslønningerne, så vil pengene blot gå til ejerne. Det vil ikke nødvendigvis skabe større lighed. Måske tværtimod.

- I sidste ende bliver vi alle fattigere, fordi det får konsekvenser for produktiviteten og for afkastet til ejerne, siger Otto Brøns-Petersen.

Hos Bestyrelsesforeningen vil man ikke kommentere Socialdemokratiets konkrete forslag, men man mener generelt ikke, at politikerne skal regulere ledelseslønninger i private virksomheder.

- Nu har det jo sjældent været politikerne, der har været bedst til, at der skete noget fornuftigt i virksomhederne.

- Politikernes opgave er at se hele samfundets perspektiv og sætte nogle rammevilkår. Men at gå ind og lovgive om, hvad der skal foregå i det enkelte selskab, det er som regel en rigtig dårlig idé.

- De er alt for langt væk fra virkeligheden i de enkelte selskaber, og hvad der skal til for, at de bliver drevet mest effektivt, siger Tom Jacobsgaard, der er direktør i Bestyrelsesforeningen.

Han peger på forskellige undersøgelser, der viser, at cheflønningerne i Danmark ligger under de svenske og langt under de engelske og amerikanske ledelseslønninger.

- Der er ingenting, der tyder på, at ledelseslønnen stikker af i Danmark. Den er simpelthen lavere, og alt andet lige betyder det, at det er svært at tiltrække internationale topchefer til positioner i danske selskaber, allerede som det er i dag, siger Tom Jacobsgaard.

Læs også
Top job