Politik

Landmænd: Venstre jagter vælgerne i de store byer og svigter os

Det politiske fokus må ikke fjernes fra landbruget, lyder det fra tidligere miljøminister og fødevareminister Hans Christian Schmidt (V), som opfordrer regeringen til bl.a. at afskaffe pesticidafgifterne.

Artiklens øverste billede
»Man har været hård ved landbruget igennem mange, mange år,« siger den tidligere V-minister Hans Christian Schmidt (bill.). Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fastholder, at det er nødvendigt at have »større fokus på miljøsiden«. Arkivfoto: Linda Johansen/Polfoto

Mens regeringen med Venstre i spidsen har lagt sig ind på en mere grøn og hovedstadsvenlig kurs, er landbruget blevet svigtet.

Sådan lyder det fra landbrugets organisationer, der bl.a. kritiserer det gamle bondeparti for ikke at have ydet tilstrækkelig hjælp i en for landbruget »voldsomt presset tid«.

»Der er flere stemmer inde i byen end ude på landet, og så bliver der sagt det, som man gerne vil høre inde i byen,« siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug.

I Landbrug & Fødevarer, der historisk set har haft tætte bånd til Venstre, advarer formand Martin Merrild mod, at miljøindsatsen bliver »et populistisk projekt«.

Han kritiserer samtidig regeringen for at sidde på hænderne i forhold til de omdiskuterede vandplaner, for overimplementering af EU-direktiver og for manglende hjælp efter tørken denne sommer.

»Man stod efter tørken i en situation, hvor der var politiske muligheder og en stor tilslutning i befolkningen til at gøre noget. At modet så svigtede i sidste øjeblik, er jeg dybt skuffet over,« siger Martin Merrild, mens formand for Danske Svineproducenter Torben Hauskov mener, at »Venstre har i den grad svigtet landbruget, og nu skal alt handle om vælgerne i byerne«.

Få landbruget med

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har gjort det klart, at han vil være mere grøn end sine forgængere, og at det - bl.a. efter vedtagelsen af landbrugspakken - er på tide at sætte miljø før fødevarer.

Det gentog han på et møde i Sønderjylland i sidste uge, da 300 landmænd var samlet under overskriften ”Skal dansk landbrug fortsat være under afvikling?”.

For at sikre et konkurrencedygtigt dansk landbrug er der dog brug for flere markante politiske tiltag, lyder det fra tidligere miljøminister og fødevareminister Hans Christian Schmidt (V), der opfordrer sit parti til at »få landbruget med«.

»Ministeren siger, at man har gjort en masse med landbrugspakken, men man skal bare huske, at man har været hård ved landbruget igennem mange, mange år,« siger Hans Christian Schmidt, der mener, at det vil tage lang tid at rette op igen.

Konkret foreslår han en afskaffelse af landbrugets jordskatter og pesticidafgifter.

»Man skal passe på miljøet, men det er en særskilt øvelse. I andre lande har man ikke nogen særlige pesticidafgifter, og man har - bortset fra i Frankrig - ikke konkurrenceforvridende jordskatter,« siger han.

Tiden og den politiske sammensætning på Christiansborg er dog ikke til at lette jordskatter, og landbrugets afgifter afspejler en miljøbelastning, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen. Han fastholder, at det er nødvendigt at have »større fokus på miljøsiden«.

»Men det betyder ikke, at vi glemmer landbruget,« lyder det fra ministeren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.