Politik

Minister og statens investeringsfond samarbejdede med kapitalfonde i skattely

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og Vækstfonden har samarbejdet med to kapitalfonde med forbindelse til skattelyet Luxembourg. Det møder kritik fra bl.a. Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). Arkivfoto: Peter Hove Olesen.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og statens investeringsfond, Vækstfonden, har samarbejdet direkte med to kapitalfonde, der har dele af deres forretning placeret i skattely i Luxembourg.

Det skriver Berlingske.

Tommy Ahlers var fra 2016 og frem til hans udnævnelse til minister i foråret 2018 bestyrelsesformanden i startup-virksomheden Peakon, hvor han var med til at invitere de to kapitalfonde Balderton og EQT ind i ejerkredsen bag Peakon.

Begge selskabers navne figurerede blandt de kapitalfonde, hvis navne kom frem i lyset i forbindelse med den såkaldte LuxLeaks-skatteskandale for fire år siden.

De to kapitalfonde har adresse i London og Stockholm, men ifølge Berlingskes oplysninger har begge selskaber investeret i Peakon via investeringsfonde, der er sat sammen i et kompliceret netværk bestående af kommanditselskaber, managementselskaber og holdingselskaber med adresse i skattelyet Luxembourg

Via sit private investeringsselskab The New Black ejer Tommy Ahlers fortsat næsten 10 mio. kr. i Peakon.

Samtidig har statens investeringsfond, Vækstfonden, investeret i EQT og Baldertons fonde i Luxembourg.

Selv om der ifølge Berlingskes undersøgelser ikke er noget, der tyder på, at hverken Tommy Ahlers eller Vækstfonden ikke har betalt deres andel i skat, ligesom de to kapitalfonde rent juridisk ikke nødvendigvis har gjort noget forkert, møder sagen alligevel hård kritik fra bl.a. Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

»Det ser ikke kønt ud, at man med den ene hånd laver politiske aftaler, som har til formål at bekæmpe skattely, og med den anden hånd bruger borgernes penge på investeringer, der bliver kanaliseret igennem skattely. Det bør stoppe,« siger Rune Lund, skatteordfører i Enhedslisten til Berlingske.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) skriver i et skriftligt svar til Berlingske:

»Da vi vidste, at både den danske stat (via Vækstfonden) og EU-Kommissionen (via den Europæiske Investeringsfond) havde investeret i de to fonde, gik vi selvfølgelig ud fra, at fondene følger alt gældende lovgivning i Danmark og Europa, og at Vækstfonden og den Europæiske Investeringsfond sikrer, at deres setup ikke er designet til at omgå nationale skatteregler og udhule skattegrundlaget.«

Til avisen forklarer Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden, følgende:

»Vi følger de fonde, vi investerer i, tæt. Sker der skatteunddragelse, bliver det indberettet til myndighederne, og vi stopper alt fremtidigt samarbejde. Vi investerer typisk sammen med pensionskasser og andre nordiske og europæiske statsfonde, som deler vores holdning til skattesnyd. Vi kender fondenes hovedinvestorer godt, men der kan være investorer, vi ikke har detaljeret viden om. Vi har ikke mulighed for at få direkte indsigt i de øvrige investorers skatteforhold. Det er her op til integriteten hos de enkelte investorer at svare den rette skat i deres hjemlande,« siger han.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også