Serier

Centralbank: Hård brexit giver værste krise i årtier

Bank of England forudser, at britisk skilsmisse med EU uden en aftale vil koste dyrt for pundet og huspriser. Til gengæld lyder meldinger, at de britiske banker er rustet til at klare den hårdeste brexit-model.

Brexit - britisk farvel til EU
Brexit-aftalen skal afklares af det britiske parlament i december. Foto: Sang Tan/AP

Den britiske centralbank forudser, at brexit kan få store økonomiske konsekvener. Især hvis Storbritannien melder sig ud af EU uden at acceptere den indgåede aftale.

Bank of England har onsdag præsenteret en rapport om mulige, forskellige udfald af brexit og konsekvenserne for Storbritanniens økonomi.

Med det værst tænkelige udfald lyder forudsigelsen - ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, at det kan blive den hårdeste, økonomiske krise for Storbritannien siden 2. Verdenskrig.

Bank of England advarer om, at den britiske samfundsøkonomi kan dykke med 8 pct. på et år og pundet falde yderligere. Boligpriserne kan rasle ned op mod 30 pct., hvis udfaldet bliver det »værst tænkelige scenarie«.

Samtidig understreger centralbanken, at de største, førende britiske banker er rustet med tilstrækkelig kapital og likviditet til at stå imod med ved en hård brexit. Bank of England har ifølge rapporten gennemført tre forskellige stresstest af de største banker - også med modellen »værst tænkelige udfald«. Og konklusionen lyder, at bankene er modstandsdygtige nok over for pludselige toldmure og handelsaftaler som falder væk.


Det britiske parlament skal i december stemme om den brexit-aftale, som EU-landene sagde ja til i den forløbne weekend. Storbritannien forlader EU 29. marts 2019.

BRANCHENYT
Læs også