Politik
0

Erhvervslivet roser fleksibel universitetsaftale

Det er positivt, at studerende kan arbejde i tre år inden start på kandidatuddannelse, mener erhvervslivet.

Studerende vil fremover kunne arbejde tre år efter bacheloren, uden at man mister retten til at læse på den kandidatdel. Foto: Polfoto.

Det er brug for at koble teori fra universitetet med praktisk erfaring fra arbejdsmarkedet for at få det mest optimale ud af sin uddannelse. 

Sådan lyder det fra erhvervslivet, der roser den universitetsaftale, som et bredt flertal i Folketinget torsdag har forhandlet på plads.

Aftalen betyder blandt andet, at muligheden for at arbejde mellem bachelor og kandidat bliver bedre. 

Studerende vil fremover kunne arbejde tre år efter bacheloren, uden at man mister retten til at læse på den kandidatdel, der følger ens uddannelse. 

Tidligere skulle man starte umiddelbart efter for at have retskrav på at kunne starte på kandidaten. 

Her følger et overblik over reaktionerne i erhvervslivet: 

Dansk Industris chef for videregående uddannelser Mette Fjord Sørensen: 

- Den nye aftale er guld værd for både de studerende og for universiteterne, som kan bruge de nye muligheder til at tilpasse uddannelserne med viden og erfaringer fra erhvervslivet. 

- Det passer rigtig godt til et hurtigt foranderligt arbejdsmarked. 

Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitisk chef Mads Eriksen: 

- Det er vigtigt, at der kommer en større fleksibilitet, fordi det giver de studerende mulighed for praktisk erfaring, som de kan bruge til vælge den rigtige kandidatuddannelse.

- Vi har tidligere oplevet kandidater, der føler, at de har taget den helt forkerte uddannelse.

TDC-direktør Jens Aaløse: 

- Det er helt afgørende for os, at fremtidens universitetskandidater har erfaring fra erhvervslivet, så de kan bruge deres viden fra universitet til at skabe værdi i en virksomhed som TDC. 

- Vi har brug for den værdifulde viden, de kommer med, men omvendt skal de også have erfaring med, hvordan de kan bringe deres viden i spil på arbejdsmarkedet.

Ingeniørforeningen IDA's formand for uddannelses- og forskningsudvalget Sara Grex: 

- Det er godt, at det såkaldte retskrav kommer til at gælde i tre år. I dag har de studerende kun krav på en plads på deres naturlige overbygning, hvis de begynder direkte efter en afsluttet bachelor, og det har ikke givet mening for hverken de studerende eller erhvervslivet. 

Fagforeningen Djøf's formand Henning Thiesen:

- Djøf bifalder et øget udbud af erhvervskandidatuddannelser. Det er udtryk for en erkendelse af, at uddannelse ikke kan reduceres til noget, der for nærmest enhver pris skal overstås så hurtig som muligt. 

- Uddannelse skal ses i en større sammenhæng med jobskabelse og de unges muligheder for selv at præge deres uddannelses- og karriereforløb.

BRANCHENYT
Læs også