Politik

Spionsigtet har flere forbindelser til Iran på cv'et

Nye oplysninger knytter spionmistænkt norsk-iraner tættere på Iran. Bl.a. har han haft kontakt til en berygtet iransk hackergruppe på Facebook.

Den iranske ambassade i Olso ligger på en lille forhøjning, hvorfra man kan se ned til den bygning, hvor den anholdte norsk-iraner boede med sine tre børn. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Den mand, som Politiets Efterretningstjeneste, PET, mistænker for at have bistået Iran med at planlægge et drab i Danmark på en iransk modstandsleder, har flere forbindelser til Iran og det iranske præstestyre, end det hidtil har været fremme.

Det viser en kortlægning af den 39-årige norsk-iraners liv, som Jyllands-Posten har foretaget.

Jeg er meget sikker på, at PET og deres norske kollegaer lige nu sidder og ruller hans livsforløb tilbage for at finde ud af, hvad de vidt forskellige oplysninger egentlig betyder.

Magnus Ranstorp, leder af den svenske Forsvarshøjskole

Bl.a. har manden angivet på sit cv på den mellemøstlige karrierehjemmeside Bayt.com, at han har arbejdet for en stor iransk virksomhed, der bl.a. producerer våben. En virksomhed, som ifølge den amerikanske regering er ejet af det iranske forsvarsministerium og sættes i forbindelse med Irans Revolutionsgarde.

Dertil viser søgninger på internettet, at manden via Facebook har været i kontakt med en berygtet iransk hackergruppe.

Det er sket, sideløbende med at norsk-iraneren har arbejdet i store norske it-virksomheder med bl.a. sygehuse, kraftvarmeværker og norske myndigheder som kunder.

Enkelte af it-virksomhederne ønsker ikke at udtale sig om sagen, mens andre afviser, at manden har arbejdet med noget sensitivt.

Bimlende alarmklokker

De nye oplysninger møder kritik fra den tidligere operative chef i PET Frank Jensen, der i dag arbejder som ekspert på TV 2.

»Hvis bare halvdelen af det, han har skrevet, er rigtigt, burde det have fået alarmklokkerne til at bimle og bamle hos it-virksomhederne,« siger han.

Det samme siger lederen af den svenske Forsvarshøjskole, Magnus Ranstorp.

»Jeg er meget sikker på, at PET og tjenestens norske kollegaer lige nu sidder og ruller hans livsforløb tilbage for at finde ud af, hvad de vidt forskellige oplysninger egentlig betyder,« siger han.

Begge eksperter er enige om, at de nye oplysninger tyder på, at manden har levet et slags dobbeltliv, inden han i oktober blev anholdt i sagen om Irans mulige attentatplaner i Danmark.

Hans forsvarsadvokat oplyser, at norsk-iraneren ikke har kommentarer til historien. Også PET afviser at kommentere, af hensyn til at sagen foregår bag lukkede døre.

Pga. navneforbud kan Jyllands-Posten ikke bringe oplysninger, der afslører mandens identitet.

BRANCHENYT
Læs også