Politik

To markante udviklinger i ny måling: »Det kan blive Løkkes store hovedpine«

Udsigt til stemmespild og nedtur for støttepartiet DF er hvad Lars Løkke Rasmussen (V) kan læse sig til i ny måling.

Lars Løkke Rasmussen (V) skal kæmpe op ad bakke i valgkampen ifølge ny måling. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at mandatfordelingen i den nye måling var enslydende med mandatfordelingen i seneste måling fra januar. Dette passer ikke: Fordelingen er 94 til rød blok (A, B, F, Ø, Å) og 81 til blå blok (V, C, O, I, D) og altså ikke 89/86, som det tidligere fremgik. Fejlen var opstået grundet en regnefejl ved Norstat. Jyllands-Posten beklager fejlen.

I det nye år er Klaus Riskær Pedersen braget ind på den politiske scene med intention om at komme i Folketinget, men blev der afholdt valg allerede i dag, ville Riskær ikke lykkes med sit forsæt.

Det er en af konklusionerne, man kan drage af en ny måling foretaget af Norstat for Jyllands-Posten og Altinget.

I målingen står Klaus Riskær Pedersens parti - som er navngivet efter ham selv - til at få 1,4 pct. af stemmerne og altså ikke nå de 2 pct., som er spærregrænsen for at komme i Folketinget.

Hele parløbet mellem S og DF har sikret DF meget indflydelse og vil også gøre det fremadrettet, men spørgsmålet er, om vælgerne straffer den position, fordi de ikke helt ved, hvad de får

Marchen Neel Gjertsen, politisk redaktør

Udsigten til det resultat er ikke kun en bet for Riskær Pedersen selv, men også den første af to særligt dårlige nyheder i målingen for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), forklarer Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Postens politiske redaktør.

»Det kan blive Løkkes store hovedpine, at han risikerer at stå med Riskærs stemmer, som er spildt, hvis han ikke når spærregrænsen, oveni Kristendemokraterne som ingen forventer når spærregrænsen og potentielt set også Nye Borgerlige, som godt nok er over spærregrænsen lige nu i meningsmålingerne, men som ingen aner hvordan vil klare sig, når det bliver trykket i valgkampen,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Kristendemokraterne ligger i målingen til 1,1 pct. af stemmerne. Nye Borgerlige står til 2,6 pct., hvilket er en tilbagegang i forhold til seneste måling, omend der skal tages hensyn til en vis statistisk usikkerhed.

Om målingen
  • Norstat-målingen er baseret på 1.205 interview med et repræsentativt udsnit af danskerne foretaget i perioden 20.02-26.03 2019.
  • Spørgsmål: »Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?«
  • Den statistiske usikkerhed svinger mellem plus/minus 0,47 og 2,48 procentpoint. Usikkerheden er størst for de store partier.

Udover Klaus Riskær Pedersens indtog er der også andre andre bemærkelsesværdige at notere sig. Blandt andet spås Socialdemokratiet en stor fremgang, der trækker rød blok op til et markant forspring på 13 mandater til blå blok.

Kigger man på procentfordelingen af stemmerne, er der samtidig et parti, der skiller sig markant ud til den negative side. Og det er også her, man finder Lars Løkke Rasmussens andet helt store problem ifølge Marchen Neel Gjertsen.

For med en spået nedgang fra 17,6 til 15,7 pct. af stemmerne er regeringens støtteparti Dansk Folkeparti målingens helt store taber.

»At DF står til en tilbagegang er måske det mest alvorlige for Lar Løkke. For DF er det parti, som vil kunne flytte vælgere over midten fra Socialdemokratiet, hvis det ellers var i form til det. Derfor kan det virkeligt blive farligt, hvis det ikke trækker dets del af læsset, for det er på mange måder DF, der skal vinde valget Løkke - og det paradoksale ved denne her situation er også, at partiet historisk set aldrig har stået til at få en mere afgørende rolle,« siger Marchen Neel Gjertsen med henvisning til Dansk Folkepartis midtersøgende stil med bånd til Socialdemokratiet såvel som blå blok.

Netop den nye, midtersøgende stil fra Kristian Thulesen Dahls DF er også hendes bud på en mulig forklaring af partiets nedgang.

»Hele parløbet mellem S og DF har sikret DF meget indflydelse og vil også gøre det fremadrettet, men spørgsmålet er, om vælgerne straffer den position, fordi de ikke helt ved, hvad de får. På den måde kan Thulesen Dahl blive anklaget for at være en rullesten, man ikke ved, hvor man har,« siger Marchen Neel Gjertsen og fortsætter:

»Noget tyder på, at den politiske strategi karambolerer med dets popularitet. Så det er interessant, om han kan holde fast, eller forfængeligheden i forhold til målingerne får DF til at vakle i forhold til strategien.«

BRANCHENYT
Læs også