Politik

Dansk mangemillionær: De rige skal betale mere i skat

Ejendomsudvikleren Djaffar Shalchi kalder det »bullshit«, at det danske samfunds rigeste er hårdt beskattet.

Djaffar Shalchi ses her på tegningen stående med saksen. Han mener, at Danmarks rigeste bør betale mere i skat.

Danmarks rigeste skal bidrage mere for at holde velfærdssamfundet kørende.

Sådan er hovedbudskabet fra ejendomsudvikleren og mangemillionæren Djaffar Shalchi, der kom til Danmark i 1970'erne sammen med sin familie fra Iran.

Dengang i 1970'erne mener han, at Danmark havde et ægte velfærdssamfund med god ældrepleje, meget mindre privatisering og lav ulighed.

Det fortæller han i et interview med A4 NU.

»Den der "trickle down-filosofi" med, at hvis man lader de superrige blive endnu rigere, så løber velstanden ned ad til resten med flere arbejdspladser og så videre. Det holdt jo slet ikke. Det er godt for os med rigtig mange penge, men ikke for folk med almindelige job,« siger Djaffar Shalchi til A4 NU.

Han opfordrer derfor Danmarks rigeste til at spæde mere til fælleskassen.

»At de velstillede bliver hårdt beskattet er direkte bullshit. Er du i top 1-procent, så eskalerer din formue bare, uden du behøver lave ret meget. Det er sådan nogle som mig. Det, jeg appellerer til, er, at alle os, der er superrige, kommer frem nu. Hvis vi vil bidrage noget mere, kan vi skabe en stor forandring, uden at vi mister mere end nogle få procent,« siger Djaffar Shalchi, der har doneret 200 mio. kr. til velgørenhed gennem sin fond Human Act.

Han foreslår at indføre en formueskat på 1 pct. for de rigeste, som skal komme alle i befolkningen til gode.

Djaffar Shalchi har ejendomsselskabet Arca Bolig, der har en egenkapital på 33 mio. kr. Hans indspark kommer, efter at Finans tirsdag kunne fortælle, at de rigeste danskere er blevet meget rigere på få år.

Mens de rigeste danskere – den ene procent, der tjener mest – i begyndelsen af 1990’erne havde en andel af danskernes samlede indkomst på omkring 7 pct., tegner de sig nu for 11 pct. af den samlede indkomst.

Dermed er Danmark stukket af fra det øvrige Skandinavien, hvor den rigeste procent i både Norge og Sverige ligger på omkring 8 pct. af de samlede indkomster.

BRANCHENYT
Læs også