Politik

SF-formand står fast på tre krav til Mette Frederiksen

SF har haft et flot valg og står fast på tre krav til Socialdemokratiet, men erkender behov for kompromisser.

Pia Olsen Dyhr under valgfesten hos SF på Borups Højskole i København. Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2019

Det ser ud til, at der er hårde forhandlinger i vente, når Danmarks kommende regering skal finde sig på plads.

SF får en solid fremgang, og den styrkede position skal bruges på at fokusere på tre af de krav, som partiet har stillet under valgkampen.

Det fortæller SF's formand, Pia Olsen Dyhr, da hun netop har afholdt sin tale efter valget foran partiets medlemmer på Borups Højskole i København.

- Vi vil sikre minimumsnormeringer i Danmark. Der skal flere voksne i vores vuggestuer og børnehaver, siger hun og tilføjer:

- Vi vil have en ambitiøs klimapolitik, og så vil vi afskaffe børnefattigdom, og derfor skal kontanthjælpsloftet rives ned.

Med alle stemmerne talt op, står Danmark til at rykke mod Venstre. Rød blok står til et kanonvalg, mens de blå borgerlige bliver sendt til tælling.

Både SF og De Radikale er gået markant frem ved valget, men begge partier har varslet krav.

Og selv om Mette Frederiksen ligner det bedste bud på en statsminister, venter svære forhandlinger forude.

- Så selv om valgets tale ser temmelig klar ud, så kan man godt frygte, at de kommende forhandlinger bliver en labyrint, sagde Dyhr i sin tale.

Hun understreger efterfølgende, at hvis en regering med Frederiksen i spidsen skal have SF's underskrift på en finanslov, skal partiet give sig.

- Vi har været meget klare i mælet om, at vi ikke kommer til at stemme for en finanslov, hvis vi ikke afskaffer kontanthjælpsloftet eller er på vej med minimumsnormeringer, siger Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokratiet har under valgkampen sagt, at partiet vil arbejde for bedre normeringer, men er ikke gået til valg på minimumsnormeringer.

Ved det seneste valg i 2015 blev SF halveret og opnåede syv mandater. Otte år tidligere skaffede partiet 23 mandater.

Det er nu anden gang, at partiet går til valg under ledelse af Pia Olsen Dyhr. Men denne gang fordobler partiet sit mandat.

Foreløbigt resultat: Mandatfordeling

Senest opdateret kl. 00.15. Kilde: DR

BRANCHENYT
Læs også