Politik

Mette Frederiksens støttepartier: Lad regionerne opkræve skat

Regionerne skal styrkes ved bl.a. at få retten til at opkræve skat, mener De Radikale, SF og Enhedslisten.

S-formand Mette Frederiksen forhandler i disse uger med de røde partier om grundlaget for en mulig ny regering. De Radikale, SF og Enhedslisten melder nu ud, at regionerne bør kunne opkræve skat – som amterne kunne for år tilbage. 
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Bag døren til Landstingssalen på Christiansborg sidder Enhedslisten, SF og Radikale Venstre i øjeblikket og forhandler med Socialdemokratiet om grundlaget for en kommende regering. Meget er de uenige om – lige fra økonomi til udlændingepolitik – men på ét spørgsmål finder de fælles fodslag. Står det til Mette Frederiksens støttepartier, skal regionerne fremover have ret til at udskrive skat. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Ligesom staten og kommunerne i dag opkræver skat hos danskerne, skal regionerne også kunne gøre det i fremtiden.

Sådan lyder det fra flere røde partier midt i forhandlingerne om grundlaget for en mulig ny regering.

»Hvis man mener, at regionerne er vigtige, bør man også mene, at regionerne skal kunne styre deres indtægter,« siger Enhedslistens finans- og skatteordfører, Rune Lund, der vil give regionerne mulighed for at opkræve skat samt hæve skatteprocenten på samme måde, som kommunerne kan gøre det i dag.

Når man har et folkevalgt led - ligesom ude i regionerne - skal det være sådan, at de, der bestiller musikken, også betaler for den.

Jens Rohde (R), folketingsmedlem

Mens VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti gik til valg på et sundhedsudspil, der indebar en nedlæggelse af regionerne, gik rød blok til valg på at bevare regionerne – herunder de folkevalgte regionsråd.

Behov for mere albuerum

Når det nu står klart, at regionerne formentlig kan fortsætte deres virke, bliver næste skridt at gøre dem stærkere, mener SF. Partiet peger på, at bl.a. de specialiserede socialinstitutioner og mere af den kollektive trafik skal flyttes over til regionerne.

»For at kunne løse de ting skal de også have lov til at opkræve skatter,« siger politisk ordfører Karsten Hønge (SF).

Som en del af den stort anlagte strukturreform i 2007 blev landets amter nedlagt til fordel for fem regioner, der – modsat amterne – fik frataget retten til at udskrive skat. Jens Rohde var politisk ordfører for Venstre, da det nye danmarkskort blev tegnet op – i dag er han folketingsmedlem for De Radikale.

Trods tidligere tiders forsvar for strukturreformen ser han et behov for at udvide regionspolitikernes albuerum.

»Når man har et folkevalgt led – ligesom i regionerne – skal det være sådan, at de, der bestiller musikken, også betaler for den. På den måde kan regionspolitikerne indgå i en fordelingspolitisk diskussion med borgerne og samtidig få en bedre forventningsafstemning,« siger Jens Rohde, der mener, at en ret til skatteopkrævning også vil skabe større folkelig interesse for regionsrådsvalgene.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) betvivler, at en ret til at opkræve skat på sigt vil tilføre flere midler til driften af sundhedsvæsenet:

»Skatteudskrivningsretten ændrer ikke i sig selv på, hvor mange ressourcer der er til rådighed for sundhedsvæsnet. Ligesom ude i kommunerne er der udgiftslofter og en budgetlov, der skal overholdes.«

Socialdemokratiet har ikke ønsket at udtale sig.

Læs også
Top job