Politik

EU-ledere begynder armlægningen om topposter i Unionen

Margrethe Vestager risikerer at blive ofret i et partitaktisk spil om fordelingen af EU’s topposter. Torsdag aften begyndte dramaet, der med brug af armvridninger og lokkemidler skal få kabalen til at gå op.

Konkurrencekommissær i EU og kandidat til at blive ny formand for Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager, ved et grundlovsmøde i Ollerup på Fyn.  Foto: Tim Kildeborg Jensen

Bruxelles

Alle gæt om slutresultatet var lige gode, da lederne for de 28 EU-lande torsdag aften indledte det, der tegnede til at blive et dramatisk, langvarigt og beskidt opgør om, hvem der skal tegne den europæiske union i de næste fem år.

Margrethe Vestager erkendte den barske virkelighed, da hun et par timer før topmødet ankom til et formøde i den liberale familie i et palæ i det centrale Bruxelles.

Ligestilling er meget vigtigt for mig. Det er en af de måder, vi kan vise, at Europa forandrer sig.

Margrethe Vestager.

»Jeg kender ikke noget til mine egne chancer, og jeg ved ikke, om nogen gør,« sagde Danmarks bud på en ny chef for EU-Kommissionen.

Ved ankomsten til topmødet i Bruxelles skabte udtalelser fra EU-lederne ikke nogen klarhed om, hvem der vil ende med at blive vindere og tabere i et spil, der er blevet endnu mere kompliceret efter valget til Europa-Parlamentet.

Tidligere kunne de to store grupper i parlamentet, de konservative og socialdemokraterne, stort set diktere udfaldet. Men begge gik tilbage, mens de liberale og de grønne gik frem.

Konservative truer

Det burde alt andet lige styrke den liberale Vestagers chancer. Men selv om den 51-årige dansker er bredt respekteret og desuden jo er en kvinde, kan hun meget vel blive ofret i et slutspil, der måske eliminerer alle tre favoritter.

Det gør puslespillet endnu sværere, at lederne af EU’s to toneangivende lande, kansler Angela Merkel og præsident Emmanuel Macron, er dybt uenige om kabalen.

Merkel har hidtil - om end noget lunkent - støttet partifællen og spidskandidaten fra den konservative gruppe i EU-parlamentet, tyskeren Manfred Weber, som Macron har afvist.

Der blev derfor gisnet meget om, hvad kansleren mente, da hun ved ankomsten sagde, at det jo ikke nytter noget at foreslå en kommissionschef, der ikke har flertal i EU-parlamentet?

Kort forinden havde lederen af de grønne, Philippe Lamberts, nemlig på et pressemøde nærmest aflivet Webers kandidatur med en erklæring om, at hverken de liberale eller socialdemokraterne vil stemme for Weber.

Alligevel fastholdt en talsmand for den konservative gruppe, at den vil forsøge at blokere for en hvilken som helst kandidat, der ikke er konservativ.

Polen har signaleret, at det aldrig vil kunne acceptere en anden af tre favoritter til jobbet som kommissionsformand, den hollandske socialist Frans Timmermans.

Vestager vil forny

Så er der kun Vestager tilbage. Men mange EU-kilder mente torsdag, at hvis både Weber og Timmermans elimineres, kan det samme meget vel ske for Vestager. Ikke mindst som et tak for sidst fra Merkel til Macron, der kraftigt har markedsført Vestager som en garanti for fornyelse af EU.

I det scenarie ville lederne skulle starte helt forfra eller måske pege på den franske brexit-kommissær Michel Barnier, der måske klogt nok har holdt lav profil i de seneste uger.

Det har Margrethe Vestager ikke. Torsdag ankom hun smilende og struttende af selvtillid til formødet i den liberale familie. Igen solgte hun sig selv som kandidaten, der kan garantere en fornyelse og modernisering af EU, der igennem hele sin historie har været regeret af midaldrende mænd.

»Først og fremmest vil vi gerne forny EU og gøre tingene anderledes. Det stemte folk for ved EU-valget, og de mødte op mange flere end normalt. Det skal vi vise, at vi har forstået,« sagde hun og gentog, at hun vil kæmpe for kønsmæssig ligestilling i Kommissionen.

»Ligestilling er meget vigtigt for mig. Det er en af de måder, vi kan vise, at Europa forandrer sig. Det er en af de grundlæggende ting, vi tror på, at der skal være ligestilling mellem mænd og kvinder, og det skal også ske, når vi besætter topposterne i EU.«

Læs også
Top job