Politik

Irans Revolutionsgarde: Vi har beslaglagt britisk skib

Irans Revolutionsgarde oplyser, at den har beslaglagt et britisk skib i Hormuzstrædet. 23 besætningsmedlemmer er om bord.

Rederiet har bekræftet, at dets skib er blevet overtaget. Presefoto Her ses skibets kurs. Afvigelsen er tydelig. Foto: Marine Traffic

The Guardian skriver, at den britiske regering i al hast er ved at finde ud af, hvad der er sket, efter Iran har meldt ud, at man har beslaglagt et britisk skib.

Det drejer sig om olietankeren Stena Impero, som er ejet af rederiet Stena Bulk.

Rederiet har bekræftet, at dets skib er blevet overtaget.

»Stena Bulk og Northern Marine Management kan bekræfte, at uidentificerede mindre fartøjer samt en helikopter omkring klokken 16 britisk tid 19. juli nærmede sig det britisk registrerede skib Stena Impero, mens det var i transit i Hormuz-strædet i internationalt farvand,« lyder det i en skriftlig meddelelse fra rederiet.

»Vi er for nuværende ude af stand til at kontakte skibet, som nu har kurs mod Iran,« skriver rederiet videre.

»Der er 23 sømænd ombord. Der er ikke rapporteret om nogen skader, og deres velbefindende er den største bekymring for både ejere og direktører.«

»Vi er i tæt kontakt med den britiske regering om situationen,« slutter meddelelsen fra rederiet.

Årsagen til skibsovertagelsen skulle ifølge Irans Revolutionsgarde være, at skibet har overtrådt international lov, skriver nyhedsbureauet dpa.

Forud for den nye udvikling har Storbritannien og Iran i længere tid været i en lurende konflikt med hinanden. Konflikten startede, da de britiske myndigheder 4. juli opbragte et iransk tankskib ud for Gibraltar. Det skete ud fra en mistanke om, at skibet var på vej mod embargo-ramte Syrien med brændstof.

Iran har protesteret kraftigt over briternes handling.

»(Briterne, red.) har begået pirateri og stjålet vores skib. Den islamiske republik vil ikke lade de ondskabsfulde handlinger være ubesvarede,« har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, ifølge AFP udtalt i et tv-transmitteret interview.

Storbritannien beskyldte allerede i den forgangne uge Iran for at have forsøgt at tvinge en britisk olietanker ind i iransk farvand. Dengang blev forsøget dog afværget af et britisk flådeskib, som fulgte i hælene på olietankeren.

Foruden konflikten med Storbritannien er Iran involveret i en mindst lige så anspændt tvist med USA. De to parter har i årtier været erklærede modsætninger, men i foråret eskalerede forholdet til det værre, da USA trak sig ud af den atomaftale med Iran, som er designet til at holde iranerne fra at kunne udvikle atomvåben.

Siden har USA genindført og siden forøget sanktioner mod Iran, og konflikten har også udviklet sig militært. Senest meldte USA torsdag ud, at man havde nedskudt en iransk drone, efter den nærmede sig et amerikansk flådeskib.

Iran har efterfølgende nægtet, at det har fået en drone skudt ned.

På sporingsværktøjet Ship Tracker kan man se, at Mærsk-skibet "Maersk Chicago" befinder sig blot 40 km. syd for det kaprede skib.

Jyllands-Posten har henvendt sig til Udenrigsministeriet. Ministeriet ønskede endnu ikke at kommentere på den konkrete hændelse eller situationen i området.

Den amerikanske regering har efter den iranske udmelding udtalt, at man fortsat vil samarbejde med allierede og partnere om at »forsvare sig mod Irans ondsindede opførsel.«

Læs også