Politik

Tidligere udenrigsminister: Trump skaber tvivl om sit statsbesøg, fordi han ikke må købe Grønland

Trods tidligere bekræftelser siger Donald Trump nu kun, at han »måske« kommer til Danmark. Fhv. udenrigsminister Martin Lidegaard vurderer, at Trump er fortørnet over, at hans idé om at købe Grønland er blevet afvist.

USA's præsident Donald Trump søndag, da han bekræftede, at der er tanker i Det Hvide Hus om at købe Grønland - og formåede at så tvivl om sit planlagte besøg i Danmark - da han gav et interview i New Jersey, før han steg ombord på Air Force One. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har formået at skabe tvivl om, hvorvidt han overhovedet besøger Danmark i begyndelsen af september, selvom hans besøg i landet den 2-3. september ellers tidligere er bekræftet af både Kongehuset, Statsministeriet og Det Hvide Hus.

Søndag sagde Trump til amerikanske journalister, at han »måske« kommer til landet.

»Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark,« sagde Trump, der også udtalte, at han »tænker over« at tage til Danmark, men at han »ikke nødvendigvis helt sikkert« kommer til Danmark.

Udtalelserne faldt i forbindelse med, at Trump bekræftede en historie om, at han har overvejet at købe Grønland af Danmark. Fra officielt hold har både Danmark og Grønland afvist en sådan handel.

Og ifølge formanden for Folketingets udenrigspolitiske nævn, fhv. udenrigsminister Martin Lidegaard (R), er der en sammenhæng. Lidegaard vurderer, at Donald Trump nu sår tvivl om besøget i Danmark, fordi præsidenten er blevet »fortørnet« over de danske og grønlandske afvisninger af hans ønsker om at købe Grønland.

»Min vurdering er, at Trumps tøven kan skyldes, at han simpelthen er blevet fornærmet over den meget bastante reaktion fra både Danmark og Grønland,« siger Lidegaard og tilføjer:

»Men jeg håber, at Trump vil indse, at det både er i USA’s og Danmarks meget store interesse at finde fælles fodslag om at sikre Arktis,« siger Martin Lidegaard, der ikke selv er blevet orienteret af regeringen om, hvorvidt Trumps besøg finder sted eller bliver aflyst.

Talsperson for den planlagte ”Stop Trump”-demonstration ved den amerikanske ambassade, Bwalya Sørensen, har samme teori:

»Når han ikke kan få Grønland - og når det ser ud til, at Danmark ikke spiller med - så kan det være, at han ikke kommer,« siger hun og fortæller, at der allerede er skabt en »alliance« af personer og organisationer imod Trump, og at man formodentlig også vil lave en form for protest, selvom præsidenten ikke dukker op.

»Selv hvis han ikke kommer, så skal vi alligevel stå der. Der kommer selvfølgelig ikke til at stå 40.000, men nogle repræsentanter fra organisationerne bag kunne komme.«

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er vred over Trumps udtalelser.

»Det strider imod alt, og det er en stor fornærmelse mod dronningen, som jo er hans vært,« siger Søren Espersen til Ritzau.

Den 31. juli oplyste Kongehuset, at Donald Trump og hustruen Melania Trump ville komme til Danmark.

»Efter indbydelse fra Hendes Majestæt Dronningen aflægger USA’s præsident Hans Excellence Donald J. Trump og førstedame Melania Trump statsbesøg i Danmark den 2.-3. september 2019,« lød det.

Statsministeriet udsendte også en pressemeddelelse om det forestående besøg. Blandt andet udtalte statsminister Mette Frederiksen, at hun »ser frem til at møde den amerikanske præsident i Danmark«.

Det Hvide Hus bekræftede tillige dengang besøget og fortalte i en pressemeddelelse, at Trump og frue fra den 31. august til den 3. september ville besøge først Polen og siden Danmark. I Danmark skulle præsidenten »deltage i en stribe bilaterale møder og mødes med erhvervsledere,« lød det.

Til TV 2 News siger statsminister Mette Frederiksen:

»Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident. Og vi er i gang med forberedelserne til det.«

Den amerikanske ambassade i København ønsker ikke at kommentere den seneste udvikling om statsbesøget, herunder be- eller afkræfte om Trump kommer på statsbesøg. Kongehuset henviser til Statsministeriet.


Læs også