Politik

Mette Frederiksen: Jeg blev overrasket – men vi ser fremad

Mette Frederiksen har onsdag udtalt sig om det aflyste statsbesøg.

Mette Frederiksen erklærede overfor det samlede pressekorps, at hun blev noget overrasket over aflysningen, som tikkede ind midt om natten dansk tid. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Invitationen om et stærkt og strategisk samarbejde med amerikanerne står stadig åbent,« lød det onsdag fra statsminister Mette Frederiksen, da hun afholdt et pressemøde om Donald Trumps aflysning af et statsbesøg i Danmark.

»Aflysningen af besøget ændrer ikke på det gode forhold mellem os. Vi ser fremad nu og vil fra dansk side fortsætte den gode dialog, vi har,« fortsatte hun.

Pressemødet havde stor bevågenhed fra både dansk og international presse, og Mette Frederiksen leverede derfor en forberedt indledende bemærkning på både engelsk og dansk.

Hun erklærede overfor det samlede pressekorps, at hun blev noget overrasket over aflysningen, som tikkede ind midt om natten dansk tid.

»Det var med ærgrelse og overraskelse, at jeg modtog nyheden om, at Trump havde aflyst sit statsbesøg. Jeg havde set frem til det, og forberedelserne var godt undervejs. Det var en mulighed for at fejre Danmarks tætte forhold til USA, som forbliver en af vores tætteste allierede. Jeg så frem til en dialog,« forklarede statsministeren.

Omverdenen fik nyheden om aflysningen, da Donald Trump selv tweetede om sin beslutning efter midnat dansk tid.

 På et spørgsmål fra de tilstedeværende journalister afslørede Mette Frederiksen, at hun fik nyheden nogenlunde samtidig, men dog via mere officielle kanaler.

Det Hvide Hus leverede således nyheden via den danske ambassade i Washington, som derefter kunne ringe hjem til Danmark.

»Jeg reagerede på det i nat og i morges på samme måde som nu: Jeg synes, det er ærgerligt. Vi er selvfølgelig overraskede. Vi har været godt i gang med at forberede et godt besøg for præsidenten, førstedamen og det store følge,« forklarede Mette Frederiksen, inden hun atter gentog, at hun ikke ser grund til, at aflysningen skal skade forholdet mellem USA og Danmark.

Læs også