Politik

Lars Løkke trodser kritisk V-bagland

Venstres formand afviser baglandets opfordringer om at trække sig. Flere folketingsmedlemmer udtrykker mistillid.

»Vi har 35.000 medlemmer, jeg fik 40.000 stemmer, vi fik 800.000 stemmer. Vi er et medlemsdrevet demokrati,« siger Lars Løkke Rasmussen. Foto: Stine Bidstrup

Lars Løkke Rasmussen vil ikke føje baglandets krav om, at han skal trække sig som Venstres formand forud for partiets landsmøde.

Tirsdag krævede Venstre i Region Midtjylland i et åbent brev, at både formanden og næstformand Kristian Jensen forlader deres poster. Flere i baglandet bakker op om kravet, og både i Region Syddanmark og Region Nordjylland har Venstres kommuneforeninger sået tvivl om ledelsen.

Men Løkke køber ikke baglandets analyse.

»Venstre har 35.000 medlemmer, jeg fik 40.000 stemmer, og Venstre fik 800.000 stemmer. Vi er et medlemsdrevet demokrati. Ligesom jeg har et ansvar, så har vores tillidsfolk et ansvar for at tænke tingene igennem. Det er også derfor, at jeg ikke bare siger ”okay, så har I holdt et møde, sendt mig et brev, farvel og tak for denne gang”, men sådan set gerne vil udfordre det her,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er selvfølgelig hans ret at gå efter at fastholde formandsposten, men jeg synes, at han skal lytte til baglandet.

Pernille Roth, medlem af Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse

Fredag samles partiets forretningsudvalg, og lørdag er det hovedbestyrelsens tur. Men Løkke er mere optaget af, hvad landsmødet mener, forklarer han:

»Når jeg har foreslået, at vi fremrykker landsmødet, er det, fordi det er lidt vigtigt, at hele Venstres bagland er involveret i de her beslutninger og ikke bare i gåseøjne fremprovokeret af nogle hjørner af partiet – uanset hvor store de er,« siger han.

I Venstre i Region Nordjylland opfordrer formanden for regionsbestyrelsen Løkke til »at lytte«.

»Det er selvfølgelig hans ret at gå efter at fastholde formandsposten, men jeg synes, at han skal lytte til baglandet,« siger Pernille Roth, der også er medlem af Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse.

I Venstre i Region Midtjylland har formand Jens Nicolai Vejlgaard ikke ønsket at uddybe kravet om Løkkes afgang og forholde sig til Løkkes afvisning.

Men flere af Venstres folketingsmedlemmer erklærer nu åbent deres mistillid til både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.

»Vi har brug for en ny start, så diskussionen om fløje kan bilægges,« siger medlem af Folketinget for Venstre Carsten Kissmeyer.

Folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Jacob Jensen opfordrer også Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at lytte til baglandet.

Kredsbestyrelsesformanden i Inger Støjbergs kreds i Skive mener også, at det er tid til at Løkke går af.

»Hvis han vil partiet det bedste, og det er jeg sikker på, at han vil, er han også nødt til at trække sig,« siger Susanne Annette Rusbjerg.

Læs også