Politik

Løkke nægter at trække sig og går i rette med V-baglandet

Lars Løkke Rasmussen afviser at trække sig som V-formand trods voksende mistillid i baglandet.

Lars Løkke Rasmussen afviser at trække sig som V-formand trods voksende mistillid fra baglandet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I Venstres organisation spreder modstanden mod formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen sig.

Senest har samtlige kommuneforeninger i Venstres region Midtjylland åbent opfordret Løkke og Jensen til at trække sig forud for Venstres kommende landsmøde.

Men den opfordring har Løkke ikke tænkt sig at følge, fastslår han nu i et interview med Jyllands-Posten. Han agter at genopstille til formandsposten og går i stedet i rette med sine kritikere:

»Man må forstå, at nu er der så nogle kommuneforeningsformænd i Region Midtjylland, som siger til Kristian Jensen og jeg, at vi bør træde tilbage. Til det siger jeg: Det gør stort indtryk på mig, men hvad er det, der ligger bag? Hvad er analysen? Hvad er det for en inddragelse, der har været, udover den kreds af mennesker, der har holdt møde med sig selv i forhold til hele medlemskredsen?« spørger Lars Løkke Rasmussen.

Han beskriver de midtjyske venstrefolks beslutning som »forhastet og forkert«. Og han kalder det trist, at partiet er endt i den nuværende situation, eftersom Venstre gik frem ved folketingsvalget, og meget derfor burde være godt.

»Venstre står rigtig, rigtig stærkt, og derfor er det trist at opleve, at fodfejl gør, at der pludselig opstår en selvantændelse i hele vores bagland. Det er også derfor, at jeg ikke bare siger, okay, så lader jeg mig også brænde af på det, men at vi nu går efter at få noget ro på,« siger han.

Opgør i Venstre
  • Den 5. august: Folketingsgruppen vrager Inger Støjberg som medlem af en ny gruppeledelse stik mod partiledelsens indstilling. I stedet vælges Sophie Løhde.
  • Den 8.-9. august: Kristian Jensen undsiger i Berlingske Lars Løkke Rasmussens budskab fra valgkampen om en SV-regering. På partiets sommergruppemøde kræver Claus Hjort Frederiksen, at Kristian Jensen trækker sig som næstformand. Det afviser Kristian Jensen, der dog beklager interviewet.
  • Den 14.-18. august: På et telefonmøde i Venstres forretningsudvalg udtrykker flere baglandsfolk utilfredshed med både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Efterfølgende tager Lars Løkke Rasmussen ansvaret for uroen, som han mener skyldes usikkerhed om fordelingen af posterne i folketingsgruppen.
  • Den 19.-22. august: To Venstrefolk fra Roskilde kræver i en kronik i Jyllands-Posten at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trækker sig som hhv. formand og næstformand. Andre fra partiets bagland stemmer i. V-tillidsfolk i Syddanmark og Nordjylland mødes og drøfter uroen om partiets ledelse.
  • Den 25. august: Lars Løkke Rasmussen opfordrer til, at Venstres landsmøde fremrykkes fra november til september. Ledelsesspørgsmålet skal afklares, inden Folketingets åbning i oktober, mener han. Løkke oplyser, at han selv genopstiller som partiformand.
  • Den 26. august: Venstres regionsbestyrelsen i Midtjylland mødes og diskuterer ledelsen af Venstre. Konklusionen er, at Løkke og Jensen opfordres til at trække sig.
  • Den 30.-31. august: I weekenden mødes først Venstres forretningsudvalg og dernæst hovedbestyrelse. Det er her, det afgøres, om Venstres landsmøde skal fremrykkes. Her er det også muligt, at baglandet vil fremlægge eventuel kritik af ledelsen.
  • Inden den 1. oktober: Eventuelt fremrykket landsmøde afholdes. Det er landsmødet, der vælger Venstres formand og næstformand.
Tekst og research: Michael Hjøllund

Tvivler du på, at det stikker dybere end de mennesker?

»Vi har 35.000 medlemmer, jeg fik 40.000 stemmer, vi fik 800.000 stemmer. Vi er et medlemsdrevet demokrati. Lige som jeg har et ansvar, så har vores tillidsfolk et ansvar for at tænke igennem og bredt. Det er også derfor, jeg ikke bare siger okay, så har I holdt et møde, sendt mig et brev, farvel og tak for denne gang, men sådan set gerne vil udfordre det her,« siger Løkke og fortsætter:

»Der er intet over Venstres landsmøde. Det er stedet, hvor det skal testets om den politiske linje er den, jeg har lagt, eller om vi har en anden. For hvis vi har en anden linje, kan jeg selvfølgelig ikke stå i spidsen for det. Men hvis det er linjen, så har jeg en ambition om fortsat at stå i spidsen.«

På et møde blandt Venstres kommuneformænd i Region Midtjylland mandag aften blev konklusionen, at tilliden til Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen var væk, og at der var brug for en ny formand og næstformand for partiet.

Over de seneste dage er Venstres lokale kræfter i både Nordjylland og Syddanmark nået frem til lignende konklusioner, og samtidig vokser flokken af Venstre-folk, som åbent melder ud, at tiden er kommet til at skifte både Jensen og Løkke ud.

Endnu har ingen udfordrere til Løkke officielt meldt sig på banen, men blandt Løkkes kritikere nævnes Jakob Ellemann-Jensen flittigt som et bud.

Han har selv afvist at udfordre Løkke.

Søndag aften lagde Lars Løkke en video på Facebook, hvor han dels meddelte, at han agter at blive siddende som partiformand, og dels at han vil fremrykke Venstres landsmøde fra november til et tidspunkt før Folketingets åbning den 1. oktober.

Fremrykningen skal blandt andet sikre en hurtigere afklaring af, hvem der skal stå i spidsen for partiet, lød begrundelsen fra Løkke.

I Venstre er landsmødet den øverste myndighed. Her har 850 delegerede stemmeret, når det skal afgøres, om Jensen og Løkke skal fortsætte. Den præcise dato for det fremrykkede landsmøde er endnu ikke offentliggjort.

Læs også