Politik

Lars Løkke og Kristian Jensen trækker sig

Formandskabet er færdigt. Venstre skal have en ny politisk ledelse.

Kristian Jensen trækker sig som næstformand i Venstre. Foto: Stine Bidstrup

Lars Løkke Rasmussen stopper som formand for Venstre.

Det skriver han på Twitter.

»Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år,« skriver han.

Også næstformand Kristian Jensen trækker sig, meddeler han.

»Jeg ønsker ikke, at min person skal stå i vejen for Venstres fremgang og har derfor meddelt hovedbestyrelsen, at jeg trækker mig som næstformand,« siger han.

Kristian Jensen fortæller, at han i sidste weekend, søndag morgen, foreslog Lars Løkke Rasmussen, at de begge trak sig for at imødekomme baglandets ønsker om en ny start i toppen af partiet. Det blev imidlertid afslået af Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Jensen gentog sin opfordring under et møde i partiets forretningsudvalg, men også denne gang afviste Løkke, fortæller næstformanden.

Som modtræk meddelte Jensen, at han ville udfordre Lars Løkke Rasmussen i et direkte kampvalg om formandsposten.

»Det har fået Lars Løkke Rasmussen til at træffe den beslutning, at han vælger at træde af. Og jeg står ved det, jeg har tilkendegivet fra starten,« siger Kristian Jensen.

Grådkvalt konstaterer han, at han tror, at beslutningen er det bedste for Venstre.

»Politik har intet med retfærdighed at gøre. Vi skulle træffe den rigtige beslutning i situation, og det er, at jeg trækker mig,« siger han.

Tidslinje: Uro i Venstre

5. august: Folketingsgruppen vrager Inger Støjberg som medlem af en ny gruppeledelse stik mod partiledelsens indstilling. I stedet vælges Sophie Løhde.

8.-9. august: Kristian Jensen undsiger i Berlingske Lars Løkke Rasmussens budskab fra valgkampen om en SV-regering. På partiets sommergruppemøde kræver Claus Hjort Frederiksen, at Jensen trækker sig som næstformand. Det afviser Jensen, der dog beklager interviewet.

14.-18. august: På et telefonmøde i Venstres forretningsudvalg udtrykker flere baglandfolk utilfredshed med både Løkke og Jensen. Efterfølgende tager Løkke ansvaret for uroen, som han mener skyldes usikkerhed om fordelingen af posterne i folketingsgruppen.

19.-22. august: To Venstrefolk fra Roskilde kræver i en kronik i Jyllands-Posten at både Løkke og Jensen trækker sig som hhv. formand og næstformand. Andre fra partiets bagland stemmer i. V-tillidsfolk i Syddanmark og Nordjylland mødes og drøfter uroen om partiets ledelse.

25. august: Lars Løkke Rasmussen opfordrer til at Venstres landsmøde fremrykkes fra november til september. Ledelsesspørgsmålet skal afklares, inden Folketingets åbning i oktober, mener han. Løkke oplyser, at han selv genopstiller som partiformand

26. august: Venstre i Region Midtjylland går åbent ud og opfordrer Løkke og Jensen til at trække sig kollektivt.

27. august: Folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen, Carsten Kissmeyer og Jacob Jensen tilslutter sig kritikken fra baglandet.

28. august: Venstre i Region Sjælland mødes. En lokalformand vurderer, at »det var cirka fifty-fifty«, hvor mange der ønskede et nyt formandskabet eller ej.

29. august: Også folketingsmedlem Anni Matthiesen melder ud, at »det er nødvendigt med nyt blod i toppen af partiet«.

30. august: Venstre-folketingsmedlem og partiveteran Bertel Haarder trækker sin støtte til ledelsen. Han opfordrer skriver på Facebook, at den »langvarige strid« i Venstre »er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred«. Folketingsmedlemmerne Peter Juel-Jensen og Louise Schack Elholm erklærer sig enige med Haarder.

Ventres forretningsudvalg mødes i Brejning, men suspenderer mødet kort før midnat.

31. august: Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen meddeler, at de trækker sig.

Inden 1. oktober: Eventuelt fremrykket - eller ekstraordinært - landsmøde afholdes. Det er landsmødet, der vælger Venstres formand og næstformand.

Opdateres ...

Læs også