Politik

Kristian Jensen fortryder, at han fortalte om sin statsministerdrøm

Kristian Jensen kritiserer efter sin afgang det delte formandskab, som han selv mener, der har været aftalt mellem ham og Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Jensen var tydeligt berørt i interviews efter sin afgang. Han havde dog overskud til at tage billeder af pressen efter Venstres hovedbestyrelses møde på Hotel Comwell i Brejning nær VejleFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
  ie

Der er ikke meget, han fortryder, Kristian Jensen. Men han ærgrer sig over, at han åbent har sagt, at han ville være statsminister.

Det fortæller en berørt afgående næstformand i et interview med TV Midtvest, efter både han og formand Lars Løkke Rasmussen lørdag har trukket sig fra deres poster.

»Jeg fortryder, at jeg sagde tidligt, at jeg vil være statsminister. For det betyder, at alt det jeg har opnået, og alt det jeg har gjort, bliver tit målt op mod den udtalelse,« siger han i interviewet.

Her kritiserer han også det såkaldt delte formandskab, der efter Kristian Jensens opfattelse blev indgået mellem ham selv og Lars Løkke Rasmussen i 2014. Et delt formandskab, som Lars Løkke Rasmussen for nylig afviste som en myte i et interview i Deadline på DR.

Ikke desto mindre siger Kristian Jensen nu til TV Midtvest, at han ikke har oplevet, at Lars Løkke Rasmussen har overholdt deres aftale. Han bringer Løkke Rasmussens melding om en SV-regering under valgkampen på banen som konkret eksempel.

»Jeg har primært oplevet, at delingen ikke har været sådan, som vi egentlig har aftalt. Eksempelvis at en SV-melding kan komme. Altså noget så afgørende som, hvordan et parti skal i regering, kom, uden at jeg var inddraget i den overhovedet. Tilsvarende var beslutningen om, at regeringen i 2016 skulle udvides med Liberal Alliance og Konservative noget, Lars Løkke Rasmussen havde snakket med de partier om i i flere uger, inden jeg blev inddraget,« siger han til mediet.

Fordi Lars Løkke Rasmussen ifølge Venstres pressetjeneste har trukket sig med øjeblikkelig virkning, er Kristian Jensen partiets fungerende formand, indtil det ekstraordinære landsmøde den 21. september, hvor partiets nye formand og næstformand vil blive udpeget.

Lars Løkke Rasmussen meddelte sin afgang lørdag formiddag på Twitter efter et møde i partiets hovedbestyrelse, som ikke fik det udfald, Lars Løkke Rasmussen havde håbet på.

»Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år,« skrev han.

Der gik derefter ikke længe, før næstformand Kristian Jensen stillede sig op foran pressen uden for Comwell Kellers Park i Brejning og fortalte, at også han trækker sig fra sin post.

Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, er af flere i partiet blevet udpeget som den oplagte arvtager til formandsposten. Derudover er navne som Stephanie Lose, partiets regionsrådsformand i Region Syddanmark, samt den tidligere minister Inger Støjberg blevet nævnt.

Ellemann-Jensen har indtil videre afvist at tale om, hvorvidt han vil kandidere til formandsposten.

Få overblikket: Uro i Venstre

5. august: Folketingsgruppen vrager Inger Støjberg som medlem af en ny gruppeledelse stik mod partiledelsens indstilling. I stedet vælges Sophie Løhde.

8.-9. august: Kristian Jensen undsiger i Berlingske Lars Løkke Rasmussens budskab fra valgkampen om en SV-regering. På partiets sommergruppemøde kræver Claus Hjort Frederiksen, at Jensen trækker sig som næstformand. Det afviser Jensen, der dog beklager interviewet.

14.-18. august: På et telefonmøde i Venstres forretningsudvalg udtrykker flere baglandfolk utilfredshed med både Løkke og Jensen. Efterfølgende tager Løkke ansvaret for uroen, som han mener skyldes usikkerhed om fordelingen af posterne i folketingsgruppen.

19.-22. august: To Venstrefolk fra Roskilde kræver i en kronik i Jyllands-Posten at både Løkke og Jensen trækker sig som hhv. formand og næstformand. Andre fra partiets bagland stemmer i. V-tillidsfolk i Syddanmark og Nordjylland mødes og drøfter uroen om partiets ledelse.

25. august: Lars Løkke Rasmussen opfordrer til at Venstres landsmøde fremrykkes fra november til september. Ledelsesspørgsmålet skal afklares, inden Folketingets åbning i oktober, mener han. Løkke oplyser, at han selv genopstiller som partiformand

26. august: Venstre i Region Midtjylland går åbent ud og opfordrer Løkke og Jensen til at trække sig kollektivt.

27. august: Folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen, Carsten Kissmeyer og Jacob Jensen tilslutter sig kritikken fra baglandet.

28. august: Venstre i Region Sjælland mødes. En lokalformand vurderer, at »det var cirka fifty-fifty«, hvor mange der ønskede et nyt formandskabet eller ej.

29. august: Også folketingsmedlem Anni Matthiesen melder ud, at »det er nødvendigt med nyt blod i toppen af partiet«.

30. august: Venstre-folketingsmedlem og partiveteran Bertel Haarder trækker sin støtte til ledelsen. Han opfordrer skriver på Facebook, at den »langvarige strid« i Venstre »er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred«. Folketingsmedlemmerne Peter Juel-Jensen og Louise Schack Elholm erklærer sig enige med Haarder.

Ventres forretningsudvalg mødes i Brejning, men suspenderer mødet kort før midnat.

31. august: Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen meddeler, at de trækker sig.

21. september: Partiet afholder et ekstraordinært landsmøde. Det er landsmødet, der vælger Venstres formand og næstformand.

Læs også