Politik

Jakob Ellemanns liv i billeder: Fra betuttet barn til konfettioverdynget Venstre-formand

På Venstres ekstraordinære landsmøde i Herning lørdag satte Jakob Ellemann-Jensen sig officielt i formandsstolen. Men meget er gået forud for den fornemme post i den 45-årige politikers liv. Se hans liv i billeder.

Han var den eneste kandidat til posten. Heldigvis for Jakob Ellemann var Venstres cirka 850 delegerede enige om, at han var den rette mand til formandsposten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Jakob Ellemann-Jensen blev som det tredje barn af tidl. udenrigsminister og Venstreformand Uffe Ellemann-Jensen hurtigt en del af mediernes rampelys.

Som ung direkte afviste han selv at gå i sin fars politiske fodspor:

»Jeg har set, hvad det kan gøre ved familien. Det vil jeg hverken byde mig selv eller min familie,« sagde en 19-årig Jakob Ellemann-Jensen ifølge Berlingske til sin farmor.

»Jakob var den yngste og var derfor den af mine fire børn, som havde været hårdest ramt af mit politiske liv,« skriver Uffe Ellemann-Jensen i sin erindringsbog ”Som blad i høst” fra 2017.

Som 20-årig aftjente Jakob Ellemann-Jensen værnepligtigt i Livgarden. Det blev første skridt mod, hvad der skulle udvikle sig til en karriere i Forsvaret, der kulminerede med udsendelsen som kaptajn på Balkan. Sideløbende færdiggjorde han en uddannelse som jurist på Handelshøjskolen i København, og da uniformen blev lagt på hylden, ventede et jobtilbud som jurist i det private erhvervsliv.

Blå bog

Jakob Ellemann-Jensen er født den 25. september 1973 i Hørsholm.

Han er søn af fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og fhv. chefredaktør Alice Vestergaard.

Fra 1992 til 2000 tjente han i forsvaret – først som værnepligtig menig og sergent i Den Kongelige Livgarde og senere som løjtnant i Sjællandske Livregiment, premierløjtnant af reserven.

Fra 1999-2000 var han udsendt som kaptajn med den danske Bataljon i Bosnien-Hercegovina.

Sideløbende med sin tid i forsvaret læste han jura og blev i år 2002 uddannet cand.merc.jur. fra Handelshøjskolen i København.

Han har arbejdet som juridisk rådgiver i PWC Consulting, jurist og siden afdelingschef hos IBM Denmark og koncernjurist i GN Store Nord.

I 2010 blev han folketingskandidat for Venstre på Fyn, og i 2011 blev han valgt til Folketinget.

Her var han bl.a. EU-ordfører, inden han efter sit genvalg i 2015 blev udnævnt som politisk ordfører.

Fra maj 2018 og frem til folketingsvalget i juni 2019 var han miljø- og fødevareminister i VLAK-regeringen.

Jakob Ellemann-Jensen er gift og far til to børn.

Kilde: Folketinget

I 2010 blev Jakob Ellemann-Jensen folketingskandidat for Venstre på Fyn, og i 2011 blev han valgt til Folketinget.

Efter sit genvalg ved valget i 2015 blev Ellemann-Jensen udnævnt til Venstres politiske ordfører.

Som politisk ordfører fik Jakob Ellemann-Jensen opgaven at forsvare den omstridte smykkelov i verdenspressen. Således også i et et interview på amerikanske CNN med den anerkendte journalist Christiane Amanpour.

1. maj 2018 blev den nuværende formandskandidat i Venstre udnævnt til minister i den dav. VLAK-regering.

Han blev udnævnt minister for miljø- og fødevarer. Ved overdragelsesceremonien udtalte han, at netop dét ministerium, var det eneste, han havde bebudet at ville takke nej til.

Efter Venstre mistede regeringsmagten i 2019 blev Jakob Ellemann-Jensen igen udpeget til partiets politiske ordfører.

På det dramatiske sommergruppemøde på Kragerup Gods, kørte den dav. V-formand Lars Løkke Rasmussen, dav. næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen til pressemødet i en golfvogn.

Det var en berørt politisk ordfører, der mødte pressen i weekenden, kort tid efter partiets for- og næstformand havde trukket sig fra deres poster.

Selv har Jakob Ellemann-Jensen ikke lagt skjul på sine politiske ambitioner.

»Den ministerpost, jeg allerhelst vil have i hele verden, det er statsminister,« sagde han allerede i et interview på TV 2 i 2011.

Den 3. september blev det så officielt. I et interview med Jyllands-Posten meldte han sig på banen som formandskandidat i Venstre.

»Det er faktisk første gang, jeg har italesat det,« konstaterede ham, da de bevingede ord var sagt.

Og med kandidaturet, fulgte en Danmarksturné rundt i landets seks regioner samt Bornholm. Her skulle han møde de Venstre medlemmer, som på mange parametre var grunden til, at han nu stod som den eneste kandidat til den fornemmeste post i Venstre.

Og så oprandt dagen. Med overvældende opbakning i form af altoverdøvende klapsavler og kaskader af konfetti, blev Jakob Ellemann-Jensen valgt som Venstres 10. formand ved partiets ekstraordinære landsmøde i Herning 21. september.

Læs også