Politik

Jakob Ellemanns liv i billeder: Fra betuttet barn til konfettioverdynget Venstre-formand

På Venstres ekstraordinære landsmøde i Herning lørdag satte Jakob Ellemann-Jensen sig officielt i formandsstolen. Men meget er gået forud for den fornemme post i den 45-årige politikers liv. Se hans liv i billeder.

Artiklens øverste billede
Han var den eneste kandidat til posten. Heldigvis for Jakob Ellemann var Venstres cirka 850 delegerede enige om, at han var den rette mand til formandsposten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Jakob Ellemann-Jensen blev som det tredje barn af tidl. udenrigsminister og Venstreformand Uffe Ellemann-Jensen hurtigt en del af mediernes rampelys.

Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen med sønnen Jakob Ellemann-Jensen i 1981. Foto: Erik Gleie

Som ung direkte afviste han selv at gå i sin fars politiske fodspor:

»Jeg har set, hvad det kan gøre ved familien. Det vil jeg hverken byde mig selv eller min familie,« sagde en 19-årig Jakob Ellemann-Jensen ifølge Berlingske til sin farmor.

Uffe Ellemann-Jensen med Jakob Ellemann-Jensen i 1989 til en premiere på et Linie 3 show. Foto: Annelise Fibæk

»Jakob var den yngste og var derfor den af mine fire børn, som havde været hårdest ramt af mit politiske liv,« skriver Uffe Ellemann-Jensen i sin erindringsbog ”Som blad i høst” fra 2017.

Jakob Ellemann-Jensen med sine forældre Uffe Ellemann-Jensen og Alice Vestergaard i 1992. Foto: Søren Jensen

Som 20-årig aftjente Jakob Ellemann-Jensen værnepligtigt i Livgarden. Det blev første skridt mod, hvad der skulle udvikle sig til en karriere i Forsvaret, der kulminerede med udsendelsen som kaptajn på Balkan. Sideløbende færdiggjorde han en uddannelse som jurist på Handelshøjskolen i København, og da uniformen blev lagt på hylden, ventede et jobtilbud som jurist i det private erhvervsliv.

Premierløjtnant Jakob Ellemann-Jensen, der dirigerer unge soldater rundt på en øvelse under overværelse af dronning Margrethe, inden soldaterne på hold nr. 8 skulle udsendes til Bosnien i 1999. Foto: Poul Anker

I 2010 blev Jakob Ellemann-Jensen folketingskandidat for Venstre på Fyn, og i 2011 blev han valgt til Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen med søster Karen Ellemann og Venstres fhv. minister Søren Pind på vej til gudstjeneste ved Folketingets åbning i 2013. Foto: Jens Dresling

Efter sit genvalg ved valget i 2015 blev Ellemann-Jensen udnævnt til Venstres politiske ordfører.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, gruppeformand Søren Gade og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen ved pressemødet på Venstres sommergruppemøde på Hotel Legoland i Billund i 2015. Foto: Joachim Ladefoged

Som politisk ordfører fik Jakob Ellemann-Jensen opgaven at forsvare den omstridte smykkelov i verdenspressen. Således også i et et interview på amerikanske CNN med den anerkendte journalist Christiane Amanpour.

Jakob Ellemann-Jensen skulle i 2016 forsvare udlændingestramninger internationalt. Foto: Peter Hove

1. maj 2018 blev den nuværende formandskandidat i Venstre udnævnt til minister i den dav. VLAK-regering.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer sine tre nye ministre for Dronningen i 2018: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen. Foto: Jens Dresling

Han blev udnævnt minister for miljø- og fødevarer. Ved overdragelsesceremonien udtalte han, at netop dét ministerium, var det eneste, han havde bebudet at ville takke nej til.

Da Ellemann-Jensen i foråret 2018 blev indskiftet på VLAK-regeringens ministerhold som miljø- og fødevareminister, slog han fast, at han ville »sætte miljø først og fødevarer efter«. Foto: Jens Dresling

Efter Venstre mistede regeringsmagten i 2019 blev Jakob Ellemann-Jensen igen udpeget til partiets politiske ordfører.

Venstres pressemøde på partiets sommergruppemøde på Kragerup Gods blev et af de afgørende punkter i partiets krise, der førte til for- og næstformands endeligt. Foto: Jens Dresling

På det dramatiske sommergruppemøde på Kragerup Gods, kørte den dav. V-formand Lars Løkke Rasmussen, dav. næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen til pressemødet i en golfvogn.

Venstres daværende formandskab og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Jens Dresling)

Det var en berørt politisk ordfører, der mødte pressen i weekenden, kort tid efter partiets for- og næstformand havde trukket sig fra deres poster.

Jakob Ellemann-Jensen interviews i Brejning ved Vejle. Foto: Jacob Ehrbahn

Selv har Jakob Ellemann-Jensen ikke lagt skjul på sine politiske ambitioner.

»Den ministerpost, jeg allerhelst vil have i hele verden, det er statsminister,« sagde han allerede i et interview på TV 2 i 2011.

Den 3. september blev det så officielt. I et interview med Jyllands-Posten meldte han sig på banen som formandskandidat i Venstre.

»Det er faktisk første gang, jeg har italesat det,« konstaterede ham, da de bevingede ord var sagt.

Jakob Ellemann-Jensen melder sig som formandskandidat i Venstre. Foto: Stine Bidstrup

Og med kandidaturet, fulgte en Danmarksturné rundt i landets seks regioner samt Bornholm. Her skulle han møde de Venstre medlemmer, som på mange parametre var grunden til, at han nu stod som den eneste kandidat til den fornemmeste post i Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen, kandidat til ny formand for Venstre hilser på fremmødte ved ankomsten til et møde med partimedlemmer i Region Sjælland i Sorø, onsdag den 11. september 2019.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Og så oprandt dagen. Med overvældende opbakning i form af altoverdøvende klapsavler og kaskader af konfetti, blev Jakob Ellemann-Jensen valgt som Venstres 10. formand ved partiets ekstraordinære landsmøde i Herning 21. september.

Han var den eneste kandidat til posten. Heldigvis for Jakob Ellemann, var Venstres cirka 850 delegerede enige om, at han var den rette mand til formandsposten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.