Politik

Dansk Folkeparti bakker op om klimamål på 70 pct.

Men partiet stiller krav om en undtagelsesregel. Enhedslisten mener, det er at snyde på vægten.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, erkender i et interview med Jyllands-Posten, at partiet under valgkampen kom til at fremstå som om, det ikke gik op i klimaet. Her ses han på partiets årsmøde 14. september. Foto: Ernst van Norde/Scanpix 2019

Selv om Dansk Folkeparti i valgkampen mente, at debatten om klima var præget af »hysteri« og »overbudspolitik«, er partiet klar til at støtte en klimalov, der skal sikre en reduktion af CO2 og andre drivhusgasser i Danmark med 70 pct. i 2030.

Et mål, der før valget blev støttet af Enhedslisten, Alternativet, SF og De Radikale, og som regeringen efter valget tilsluttede sig.

»Vi er parate til at skrive under på en klimalov, der definerer en målsætning i 2030 på de 70 pct. Det er ikke nogen let beslutning for os, for vi ved alle sammen, hvor svært det er at nå frem til de 70 pct.,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er positivt, at Dansk Folkeparti, der for fire måneder siden talte om klimatosser, nu vil være med til at finde en vej hen til målet om 70 pct. reduktion.

Anne Paulin (S) klimaordfører

Samtidig opfordrer han de andre partier i blå blok til at acceptere det ambitiøse klimamål. Indtil videre har kun De Konservative bakket op om klimamålet.

»Så behøver regeringen ikke sidde og kigge på det sidste mandat i Enhedslisten eller Alternativet, når vi skal debattere, hvordan vi konkret når målet,« siger han.

DF stiller med ét krav til den klimalov, som statsminister Mette Frederiksen har bebudet, at regeringen vil have vedtaget inden jul: Hvis ikke Danmark når hele målet på 70 pct. reduktion i 2030, skal det være muligt at foretage initiativer uden for Danmark, der reducerer udledningen. For eksempel skovrejsning, støtte til vindmøller eller afvikling af kulkraft.

Enhedslisten advarer mod DF’s krav om at lave en undtagelsesregel i klimaloven.

»Vi skal selvfølgelig støtte grøn omstilling rundt om i verden, men det er at snyde på vægten, hvis man vil tælle det med i det danske regnskab,« siger klimaordfører Mia Villadsen.

Venstre vil ikke forholde sig til Dansk Folkepartis opfordring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen, men klimaordfører Anne Paulin (S) siger:

»Det er positivt, at Dansk Folkeparti, der for fire måneder siden talte om klimatosser, nu vil være med til at finde en vej hen til målet om 70 pct. reduktion. Nu skal vi så forhandle, men i udgangspunktet har vi ikke sat et mål på 70 pct., for så at lave en masse kattelemme.«

BRANCHENYT
Læs også