Politik

Regeringen ruster sig til brexit og afsætter 31 mio. kr. til toldkontrol

Den voksende risiko for et såkaldt hårdt brexit får regeringen til at afsætte penge til bl.a. kontrol af britiske varer.

Premierminister Boris Johnson sagde onsdag, at Storbritannien vil forlade EU med eller uden en aftale den 31. oktober. Toldstyrelsen er i fuld gang med at forberede sig. Photo by Tolga AKMEN / AFP

Det danske toldvæsen er i fuld gang med at forberede sig på risikoen for, at Storbritannien må forlade EU uden en aftale, og regeringen vil nu afsætte yderligere 31 mio. kr. til Toldstyrelsen på næste års finanslov.

Det fremgår af et notat fra Skatteministeriet.

Et tilsvarende beløb er ifølge notatet brugt i 2019 på bl.a. at ansætte 50 medarbejdere, der skal være klar til at håndtere en stigning i arbejdsbyrden på toldområdet, ligesom der er brugt ressourcer på en såkaldt brexit-hotline og på rådgivning af små og mellemstore virksomheder, der handler med Storbritannien i dag.

Ifølge notatet er der en tiltagende risiko for et ”no deal”-brexit, der vil medføre »væsentlige forstyrrelser«, og regeringen følger udviklingen nøje, hedder det.

Et såkaldt hårdt brexit uden en aftale med EU vil bl.a. medføre, at britiske varer skal kontrolleres for overholdelse af fælles EU-standarder og -regler, herunder toldregler og regler om fødevaresikkerhed.

Premierminister Boris Johnsen sagde onsdag, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober 2019 med eller uden en aftale, og ifølge notatet vil skatteforvaltningen, som Toldstyrelsen er en del af, forhøje sit beredskab omkring den 31. oktober.

Den særlige brexit-bevilling til Toldstyrelsen indgår i regeringens samlede forslag om at tilføre 1,65 mia. kr. ekstra til skattevæsenet, end der var lagt op til i de forudsatte budgetter.

BRANCHENYT
Læs også