Politik

Penge fra ulandsbistanden bruges til at hjælpe politiske partier i udlandet

DF vil stoppe danske partiers skattebetalte ulandsprojekter. Minister forsvarer idéen.

Præsidenten i Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré (i midten) kommer fra partiet MPP, som socialdemokraterne samarbejder med. Arkivfoto: AFP /Ahmed Ouoba

Et konservativt parti i Tanzania, tre venstrefløjspartier i Palæstina og flere socialdemokratiske partier i Asien og Afrika er blandt modtagerne af hjælp til en værdi af flere millioner kroner fra Danmark betalt via udviklingsbistanden.

Pengene kommer fra Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), der har et årligt budget på ca. 30 mio. kr. Instituttet får pengene via udviklingsbistanden, og de går til enten administration, flerparti-projekter eller danske partiers udvalgte søster- og partnerpartier i den tredje verden.

Jyllands-Posten har via en aktindsigt fået udleveret e-mails, regnskaber, projektbeskrivelser m.v. fra instituttet. Dokumenterne beskriver bl.a. et suspenderet projekt i Malawi. Projektet er under mistanke for korruption og gennemgår nu en 360 graders revisionsundersøgelse.

Instituttet

Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD) blev oprettet ved en folketingsbeslutning i maj 2010.

DIPD opererer i treårs-perioder. I indeværende periode er budgettet på 90 mio. kr. svarende til 30 mio. kr. årligt. I perioden, der sluttede i december 2017, var det 75 mio. kr.

Bestyrelsen består især af repræsentanter fra partierne. Indtil valget var Mogens Jensen (S) formand, men han trak sig, da han blev minister. Ny formand er folketingsmedlem Kasper Sand Kjær (S). Næstformand er Michael Aastrup Jensen (V).

Indtil foråret var Rasmus Helveg Petersen direktør for instituttet. Han gik dog på orlov fra posten op til folketingsvalget i juni og trak sig helt, da han blev valgt for Radikale Venstre. En ny direktør, Lisbeth Pilegaard, tiltræder til november.

De udenlandske partier får ikke kontant støtte, men får blandt andet hjælp til at forbedre deres evner til at kommunikere, mobilisere eller forhandle gode konstitueringsaftaler. I Tanzania handler det om at træne over 1.000 partimedlemmer, og i Palæstina skal venstrefløjen forsøges forenet.

Det er »penge lige ud af lommen på danskerne«, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

»Jeg vil prøve at få det op til debat i Folketinget og få det standset,« siger han og understreger, at DF ikke har projekter via DIPD:

»Man rejser jo for de her penge, og det var også fristende for os at få penge fra sådan noget, så vi kunne komme ud at rejse. Men helt ærligt så vil vi simpelthen ikke være med til det,« lyder det fra Espersen.

De medvirkende partier siger selv, at deres projekter styrker demokratiet. Udviklingsminister Rasmus Prehn mener, at »stærke demokratier kræver stærke partier«:

»I Danmark har vi netop en lang tradition for opbygning af partier med bred folkelig inddragelse. Det er oplagt, at vi deler den erfaring – ikke mindst i lande, hvor demokratiet stadig er ungt eller har trange kår,« lyder det.

BRANCHENYT
Læs også