Politik

Landbruget, Støjberg og Løkke er i baghovedet, når Venstre mødes til sit første landsmøde efter formandskampen

Baglandsoprøret, der væltede Lars Løkke Rasmussen, stod stærkt i Vestjylland. Nu er tre lokale partisoldater spændte på det første almindelige landsmøde i partiet efter formandsopgøret.

I september blev Jakob Ellemann-Jensen valgt til ny formand for Venstre. Lørdag i Herning skal han møde Venstres bagland på partiets første ordinære landsmøde efter formandsopgøret. Foto: Stine Bidstrup

Lørdag får Jakob Ellemann-Jensen sin egentlige debut på talerstolen som Venstreformand.

Op til weekendens landsmøde er udlændingepolitikken igen kommet i fokus, efter flere V-folketingsmedlemmer har skrevet en række debatindlæg om indvandring og islam.

Jyllands-Posten har spurgt tre af de partifolk i baglandet, der var med til at afsætte Lars Løkke Rasmussen, hvad de venter sig af landsmødet. De nævner den nye formands holdning til landbruget, forholdet til næstformand Inger Støjberg og afskeden med Løkke. Men først og fremmest lyder det samstemmende, at nu er det tid til at se fremad.

Erik Poulsen, Venstre-medlem fra Ringkøbing-Skjern

Jeg har tidligere sagt, at jeg ikke rigtig længere kommer til landsmøderne, fordi de har udviklet sig til sådan nogle klappefester. Men jeg indrømmer, at jeg dukker op i år, selvom der er lagt op til netop en klappefest. Jeg er nemlig lidt spændt på at se, hvordan afskeden med Løkke forløber. Han kom jo bogstavelig talt lidt hurtigt ud ad bagdøren. Jeg syntes faktisk, det er slående, hvor hurtigt en så markant topfigur i vores parti kan smutte, uden nogen sukker over tabet. Det er vi godt nok kommet os hurtigt over.

Nu er der så alle de her debatindlæg om udlændingelinjen. Det er jo fair nok. Jeg har hele tiden sagt, at det var en af udfordringerne ved at vælge Inger Støjberg som næstformand. Nuanceforskellene i udlændingepolitikken er der ikke noget nyt i. Men jeg er spændt på, om for- og næstformand formår at vende de gnidninger til en fordel. Hvis der bliver ved at være usikkerhed om Venstres linje, så må formanden jo ud og slå fast, hvad Venstres linje er.

Jakob Ellemann-Jensen skal have noget ro til at komme på plads i formandskontoret. Han er jo kommet lidt turbulent ind i det, og det er okay, at han ikke har været så synlig. Men jeg er glad for, at man så hurtigt har fået fjernet uroen. Nu er vi spændt på, hvordan vi kommer videre, og på at se formanden træde i karakter.

Der er store forventninger til hans tale. Den vil blive gransket nøje for, hvor han placerer partiet. Og om han har lyttet til nogle af de pointer, vi havde under uroen. Jeg er spændt på, hvor bredt han favner, og om han magter opgaven som samlende figur. Det er ikke mere end et par dage siden, jeg talte med et mangeårigt medlem, der stadig siger, at han overvejer at melde sig ud, Hvis Ellemann-Jensen holder den linje, han havde som miljø- og fødevareminister. Så en del Venstrefolk herovre i Vestjylland skal stadig se ham an.


Tage Møller, formand for vælgerforeningen Spjald/Grønbjerg

Jeg ser frem til et godt landsmøde, vi ser lyst på fremtiden og skal nok få det til at køre igen. Jeg føler, at Venstre er kommet godt ud på den rigtige side. Det, der blev gjort, var nødvendigt og mere vil jeg helst ikke røre ved den proces. Nu skal vi have et fornuftigt landsmøde - også med Lars Løkke.

Der er nok nogle, der spørger; hvor er Jakob Ellemann-Jensen henne? Men ved du hvad, han er hvor han skal være. Han blev hovedkulds smidt ind på en formandspost, og nu skal han tage det roligt og give sig tid. Vi bliver nødt til at have en lidt afslappet holdning som parti, hvis vi skal have noget ud af at være i opposition. For så skal man også være klar til at spille et fornuftigt spil med statsminister Mette Frederiksen på midten af dansk politik. Det nytter ikke, at vi sidder ude på sidelinjen og er tøsefornærmede.

Du var en af de Venstre-folk, der kritiserede Jakob Ellemann-Jensens linje i forhold til landbruget, da han var miljø- og fødevareminister. Er du tryg ved, at han kan finde balancen som formand?

Den har jeg selv taget med ham. Jeg har sagt til ham, at nu er han formand for hele holdet. Han har jo tidligere været kaptajn i Forsvaret og været vant til at styre et helt hold. Hvis ikke man har respekt for hele baglandet, kan man få problemer. Han er ikke fødevareminister, men formand, og det er en helt anden kasket.

Der er nogle, der spørger, om Ellemann-Jensen kan være i Vestjylland sammen med landmændene, og jeg må sige, at det er han jo nu. For han er formand for alle Venstrefolk i Danmark. Jeg har altid tillid til en person, som jeg selv har været med til at stemme på posten, og han skal absolut have chancen for at vise, hvem han er.

Danmark er et landbrugsland, og det vil Jakob Ellemann-Jensen også komme til at sige.Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstre i Region Midtjylland.

Jeg glæder mig til den store fætter og kusine-fest og til at mærke den gode stemning, der er i vores parti lige nu og også til at møde nogle af de mange nye medlemmer, der har meldt sig ind i Venstre.

Jeg forventer ikke det helt store af Jakob Ellemann-Jensen på landsmødet, han skal jo også lige finde sine ben at stå på, men jeg glæder mig til at høre hans tale. Jeg synes, at han har gjort det glimrende indtil nu; klogt, afbalanceret, stille og roligt. Der er forhåbentligt lang tid til næste valg, så det er da klogt lige at finde sine egne ben. Det tror jeg, at mange, der får en ny stilling, vil synes.

Savner du et politisk projekt fra den nye formand?

Overhovedet ikke. Jeg er da helt sikker på, at Venstre har et politisk projekt, og når vi kommer tættere på et folketingsvalg, skal vi nok få det redefineret. Det glæder jeg mig også til, at medlemmerne kan være med til at gøre. Der kan jo være næsten fire år til næste valg, så det er der god tid til.

Jakob Ellemann-Jensen skal bare blive ved med at arbejde lige så stille og roligt, så skal det nok blive godt – det er godt.

Nu er der på ny en aktuelt debat i Venstre om udlændinge. Hvad tænker du om det?

Det vil jeg slet ikke blande mig i. Det må man tage internt.

Den nye næstformand Inger Støjberg har markeret sig med et debatindlæg om indvandring. Overskygger hun formanden?

Hun har været glimrende. Hun arbejder som en lille hest og er god til at komme ud og snakke med baglandet. Jeg synes, at hun har gjort det fremragende.

Hun har ikke overskygget formanden?

Overhovedet ikke.


Læs også
Top job