Politik

Naboer til højspændingsmaster har ventet forgæves i flere år

Et flertal på Christiansborg besluttede i 2016 at fjerne eksisterende højspændingsledninger tre steder i landet. Alle ledninger hænger der endnu.

Trods et politisk løfte om at fjerne master og højspændingsledninger tre steder i landet for at forskønne landskabet har naboerne i flere år ventet forgæves. Connie Sørensen, Mikael Nielsen og deres to drenge, Patrick på 10 og Villads på 6, bor lige under højspændingsledningerne. For 10 år siden blev familien lovet, at ledningerne ville blive pillet ned – men intet er sket. 
Foto: Christian Lykking

Trods et politisk løfte om at fjerne master og højspændingsledninger tre steder i landet for at forskønne landskabet har naboerne i flere år ventet forgæves.

I 2009 blev det lovet, at master og ledninger ved bl.a. Roskilde Fjord, Kongernes Nordsjælland og Årslev Engsø uden for Aarhus skulle fjernes »i løbet af fem-seks år«.

Siden satte et politisk flertal de tre forskønnelsesprojekter på pause, men med PSO-aftalen fra 2016 blev det på ny besluttet, at de højspændte 400 kilovoltledninger skulle fjernes de tre steder – uden at der blev meldt en ny deadline ud.

Alle ledninger hænger der endnu, og Energinet, der har ansvaret for det danske elnet, kan ikke fortælle, hvornår ledningerne bliver pillet ned.

»Inden for 12 måneder kan jeg berette om, hvornår projekterne er færdige,« siger Henrik Riis, direktør i Energinet.

Han kan ikke uddybe, hvor mange år der vil gå, fra der er en tidsplan, til ledningerne er fjernet.

»De ligger i porteføljen, og i PSO-aftalen står, at de skal gennemføres, og det skal de så. Og så må vi lave vores prioritering,« siger Henrik Riis og understreger, at »de projekter, som skal modarbejde forsyningssikkerhedsmæssige udfordringer og derfor har en hård deadline, kommer før noget af det andet«.

Dansk Folkeparti kalder det »dårlig stil«, at borgerne ikke har fået klar besked om, hvornår ledningerne bliver fjernet, for »folk bør vide, hvad de har at gøre med, i stedet for at det hele blafrer i vinden«, siger Dennis Flydtkjær (DF).

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, efterlyser en klar plan fra Energinet:

»Det skylder man de berørte borgere.«

Klima- og energiminister Dan Jørgensen skriver i en mail, at han ikke har mulighed for at kommentere sagen.

Under masterne

En 170 kilometer lang højspændingslinje skal etableres gennem Vestjylland med luftledninger, der skal hænge på over 400 master. Jyllands-Posten er rejst langs den foreslåede rute for at undersøge sagen og møde de mennesker, der påvirkes af milliardprojektet.
Læs mere på jp.dk/undermasterne

BRANCHENYT
Læs også