Politik

Finanslov: Staten skal spare konsulenter for millioner

Alle ministerier og styrelser må reducere brugen af eksterne konsulenter - lige fra management til it og jura.

Finansminister Nicolai Wammen (th.) præsenterer den nye finanslovs sammen med SFs Pia Olsen Dyhr og de radikales Morten Østergaard. Foto: Jens Dresling, Scanpix.

Staten skal skære ned brugen af konsulenter for 625 mio. kr. årligt fra 2021.

Det fremgår af den endelige aftaletekst til finansloven for 2020, som Finansministeriet har offentliggjort sent mandag aften. Den kom på plads efter langstrakte forhandlinger mellem S-regeringen og de radikale, SF, Enhedslisten samt Alternativet.

En række tiltag skal finansieres gennem bl.a. markant reduktion i forbruget af konsulenter i den offentlige sektor. Partierne er enige om at skaffe 200 mio kr. i 2020 og derefter 625 mio. kr. årligt fra 2021 »med afsæt i ministeriernes udgifter til eksterne konsulenter«.

Det understreges, at reduktionen omfatter alle ministeriers områder - både departementer og styrelser. Og det gælder brugen af eksterne management- og it-konsulenter samt ekstern juridisk bistand. I aftalen står samtidig:

»Der tages i udmøntningen særligt hensyn til ministerområder med særligt høje udgifter til it-konsulenter og juridisk bistand, herunder Skatteministeriet.«

Samtidig skal en række andre områder også strammes for at skaffe finansiering af finansloven. Det gælder bl.a. ændring af forældrekøb i virksomhedsordningen og stramming af modregningsreglerne ved tab på aktier.

Læs også