Politik

Blå blok splittet: Er klimaloven en »løftestang for planøkonomi« eller »hensigtsmæssig?«

Nye Borgerlige og Liberal Alliance vil som de eneste partier i Folketinget ikke stemme for ny klimalov.

Morten Messerschmidt (DF) Pia Olsen Dyhr (SF) og Klimaminister Dan Jørgensen var i godt humør efter forliget var indgået. Nye Borgerlige og Liberal Alliance var fraværende. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Klimaminister Dan Jørgensen ledte an, da en slangeformation af politikere sent fredag aften tog et par trin ned ad en trappe i hans ministerium for at møde pressen.

De var der - næsten - alle sammen: Morten Østergaard fra De Radikale, Rasmus Nordqvist fra Alternativet, Venstres Thomas Danielsen og ligeledes ordførere og partiledere fra Enhedslisten, Konservative, Dansk Folkeparti og SF.

I alt repræsenterer de 167 mandater og var fælles om at sige, at de nu var blevet enige om en klimalov, der skal binde Danmark til at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 målt i forhold til 1990.

Men der manglede også nogen: Liberal Alliance og Nye Borgerlige, som begge har annonceret, at de ikke vil være en del af forliget.

Dermed står blå blok splittet i spørgsmålet om tilgangen til klima, og de to udbrydere har benyttet friheden fra forliget til at kritisere både klimaloven og de andre blå partier i forskellig grad.

Liberal Alliance sad ellers med ved forhandlingsbordet indtil få timer før enden, men i sidste ende vandrede partileder Alex Vanopslagh ud af døren. Han fortalte den tilstedeværende presse, at man ikke havde fået de andre partier med på en garanti om, at klimatiltagene ikke måtte gå ud over beskæftigelsen.

»Vi er enige om, at Danmark skal være et grønt foregangsland og have et højt ambitionsniveau. Vi vil gerne være med til at føre en effektiv klimapolitik, hvor sund økonomi, omstilling og vækst går hånd i hånd. Men der mangler gennemsigtighed omkring, hvad det kommer til at koste,« lød det fra Vanopslagh til Ritzau.

Den betænkning giver en af parterne i aftalen og partner i blå blok De Konservative dog ikke meget for.

»Jeg synes, man skal have meget, meget tungtvejende argumenter for at gå, og det må jeg indrømme, at det synes jeg ikke, Liberal Alliance har,« lød den korte analyse fra De Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, til Berlingske.

Mens Liberal Alliance i lang tid sad med ved forhandlingsbordet, har Nye Borgerlige i lang tid holdt sig langt fra det.

Her er der ikke nogen stor kærlighed at finde til målet om 70 pct. reduktion af udledninger, og partiets formand Pernille Vermund hilste klimaloven velkommen ved at rubricere den som en »tragedie.«

»Når vi i Danmark skal reducere mere, så betyder det, at der er danske familier, danske virksomheder, danskere i det hele taget, som skal spændes hårdere for,« lyder det fra Vermund i et opslag på Facebook.

»Med et massivt rødt flertal i Folketinget vil de tre største borgerlige partier således bakke op om en klimalov, som de kommende år vil blive brugt af venstrefløjen som løftestang for at indføre planøkonomi og socialistiske løsninger,« lyder anklagen også mod Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

»Og værst af alt - de tre største borgerlige partier har stirret sig så blinde på muligheden for at få flere klima-angste vælgere, at de nu bakker op om denne samfundsskadelige aftale,« slutter Pernille Vermund sin salut af.

På trods af Liberal Alliances forbehold og Nye Borgerliges angreb lover parterne bag den kommende klimalov dog, at frygten vil blive gjort til skamme.

»Vi fik indskærpet, at det her skal ske på en måde, så det ikke går ud over dansk konkurrenceevne, og som ikke koster danske job,« lød Mette Abildgaards løfte fredag aften, mens Venstres Thomas Danielsen kaldte aftalens tilgang til grøn omstilling »hensigtsmæssig.«

BRANCHENYT
Læs også