Politik
BREAKING

Rusland udelukket fra sport i fire år

Bestyrelsen i dopingagenturet Wada har enstemmigt stemt for at udelukke Rusland fra store idrætsevents.

Yuri Ganus, lederen af Ruslands antidoping-agentur, har erkendt dele af dopingsvindlen. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Det er kun fem år siden, Rusland var vært for vinter-OL i Sochi. Ved næste afholdelse må Rusland dog ikke så meget som deltage. Her ses Vladimir Putin på besøg i Sochi, hvor man som led i det gamle værtsskab har etableret et såkaldt "olympisk universitet". Foto: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP)

Rusland bliver udelukket fra alle store internationale sportsbegivenheder i fire år. Det kommer blandt andet til at påvirke det kommende OL og vinter-OL.

Det skriver flere nyhedsbureauer.

Beslutningen er truffet af en enstemmig bestyrelse i Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

Beslutningen er truffet, efter et uafhængigt udvalg under Wada har fundet det bevist, at Rusland har manipuleret med og fabrikeret falske dopingdata.

Beslutningen betyder ikke, at alle russiske atleter også udelukkes fra at deltage i alle begivenheder.

Russiske atleter, der kan bevise, at de ikke har været en del af dopingprogrammet, må således godt deltage i store idrætsevents. Men de skal konkurrere under neutralt flag - ikke det russiske flag.

Det betyder sanktionerne mod Rusland

Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) eksekutivkomité valgte mandag at udelukke Rusland fra internationale sportsbegivenheder i fire år for dopingfusk på anbefaling fra en Wada-ekspertkomité.

Anbefalingerne fra Wadas ekspertkomité, der blev fulgt, betyder blandt andet:

 • At Rusland som nation udelukkes fra alle større sportsbegivenheder i fire år. Herunder blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.
 • At kun russiske atleter, der kan bevise, at de ikke har været en del af dopingprogrammet, må deltage i store idrætsevents. Det sker i så fald under neutralt flag.
 • At Rusland i de kommende fire år ikke må byde på eller få tildelt store idrætsevents.
 • At Rusland skal fratages værtskabet for alle de events, landet skulle afvikle i løbet af de næste fire år – med mindre det af praktiske årsager er umuligt at flytte værtskabet til et andet land.
 • At det russiske flag ikke må vaje i forbindelse med store idrætsevents i en fireårig periode.
 • At russiske regeringsrepræsentanter ikke må vise sig til store idrætsbegivenheder som eksempelvis OL og VM.
 • At ingen ledende medlemmer af den russiske olympiske komité i en fireårig periode må deltage ved OL eller ved andre store idrætsevents.
 • At det russiske antidopingagentur (Rusada) bliver erklæret non-compliant, hvilket betyder, at landet ikke lever op til Wadas standarder og retningslinjer.
 • Wada anbefaler desuden de enkelte sportsforbund at udelukke Rusland fra diverse verdensmesterskaber. Om Rusland eksempelvis udelukkes fra VM i fodbold i Qatar 2022 er endnu uklart.
 • Derimod får sanktionerne ikke indflydelse på Ruslands deltagelse og værtskab for EM i fodbold næste sommer.
 • Rusland kan inden for tre uger appellere Wadas afgørelse til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.
Danmarks Idrætsforbunds (DIF) direktør, Morten Mølholm Hansen, kalder den fireårige udelukkelse »en fin, hård straf.«

Rusland har 21 dage til at appellere Wadas beslutning.

Hvis Rusland vælger at appellere, bliver det den internationale sportsdomstol Cas, der skal behandle sagen.

Dommen omfatter også Ruslands fodboldlandshold. Både Wada og Uefa har dog tidligere gjort det klart, at næste års EM ikke vil være omfattet af udelukkelsen, da EM tæller som regional begivenhed. Rusland er et af værtslandene ved EM og deler pulje med Danmark.

Mens EM er fritaget, vil det kommende VM i Qatar være omfattet af udelukkelsen. Også Ruslands håndboldlandshold vil være udelukket fra VM-deltagelse.

Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark, har allerede i den forgangne uge erklæret, at han bakkede op om en straf på fire år.

»Det er alvorligt nok, at man har manipuleret med data, men når man ovenikøbet fabrikerer falske beviser eller forsøger på det, så kan det ikke blive værre,« lød det fra Michael Ask.

Wada har konstateret, at dopingfusk har været omfattende blandt de russiske atleter. Eksempelvis vandt Rusland i første omgang 33 medaljer, da man i 2014 afholdt vinter-OL i eget land - siden er medaljerne taget fra 13 af atleterne for dopingbrug.

Rusland har fra øverste niveau nægtet at være skyldige i de hårde dopinganklager.

Ruslands mangeårige udenrigsminister, Sergej Lavrov, kommenterede blandt andet i den forgangne uge, at »der er nogen, der ønsker at sætte Rusland i en defensiv situation - anklaget for alt i enhver heensende internationalt.«

BRANCHENYT
Læs også