Politik

Aftale om indgreb mod kviklån er på plads med ÅOP-loft

Der er torsdag aften indgået en bred politisk aftale om indgreb mod kviklån.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Polfoto.

Som led i aftalen bliver der sat et ÅOP-loft på 35 procent for at begrænse omkostningerne ved kviklån. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er regeringen og alle partier - på nær Liberal Alliance og Konservative - der har indgået aftalen, der gør op med de omstridte kviklån.

De centrale punkter i aftalen

* ÅOP-loft:

Med aftalen forbydes alle forbrugslån, der har ÅOP på over 35 procent.

* Markedsføringsforbud:

Med aftalen indføres et markedsføringsforbud, der betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent, ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet.

* Omkostningsloft:

Som et tredje element sættes en stopper for forretningsmodeller, hvor man tjener penge på rykkergebyrer og andre strafrenter.

* Gældsrådgivning:

Der bliver frigivet fem millioner kroner til gældsrådgivning ved at overføre Penge- og Pensionspanelets opgaver til Finanstilsynet.

* Regulering af långivning mellem personer:

Privatpersoner skal fremover følge samme regler, som dem, der gælder for virksomheder i forhold til ÅOP-loft og omkostningsloft.

* Undervisning i privatøkonomi:

Endelig skal undervisningen i privatøkonomi i de danske folkeskoleklasser og ungdomsuddannelser styrkes. Børne- og Undervisningsministeriet vil derfor udarbejde undervisningsmateriale- og forløb i privatøkonomi til såvel folkeskole som ungdomsuddannelser.

Kilde: Erhvervsministeriet

Med aftalen bliver der dermed sat en grænse for, hvor høje årlige omkostninger, et lån maksimalt kan have, men også indført et loft over, hvor meget en forbruger maksimalt kan betale tilbage i renter og gebyrer. Samtidig bliver der indført markante stramninger for, hvornår virksomheder må markedsføre forbrugslån.

Med aftalen får vi en af de strammeste reguleringer af markedet for forbrugslån i EU.

Simon Kollerup, Erhvervsminister

”Jeg er rigtig stolt af, at vi nu for første gang for alvor tager et opgør med de kviklån, der har fanget mange særligt unge og udsatte i uoverskuelig gæld. Det var på høje tid. Vi har lavet en aftale, der beskytter de danske forbrugere. Med aftalen får vi en af de strammeste reguleringer af markedet for forbrugslån i EU," siger erhvervsminister Simon Kollerup og tilføjer:

"Det betyder også, at de virksomheder, der opfører sig ordentligt over for deres kunder, kan se frem til en relativt nem overgang til de nye regler, mens en række af dem, der har været mest grådige, kommer til at skulle lave deres forretning om. Jeg er glad for, at der er opbakning i Folketinget til den her aftale."

Loftet over ÅOP har været den helt store knast i forhandlingerne. Regeringen spillede i november ud med at ville lægge et loft på 25 procent, men det ender som sagt på 35 procent.

Der indføres ligeledes et markedsføringsforbud. Det betyder, at virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent, ikke må markedsføre nogen forbrugslån overhovedet. 

Dermed bliver det forbudt at reklamere for disse typer kviklån i busser og tog. Desuden bliver der indført et forbud mod markedsføring af kviklån på tv i sammenhæng med spil og gambling.

Læs også