Politik

Tidligere V-kronprins går solo med reformplan

Kristian Jensen (V) foreslår, at S, V, R og K samles om en 10-årig reformplan. Den nye V-ledelse er fåmælt. De Radikale jubler.

Artiklens øverste billede
Kristian Jensen (V) mener, at Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale og De Konservative bør finde sammen om en reformplan for årene frem til 2030. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Mens det borgerlige Danmark forsøger at finde fælles fodslag, går Venstres tidligere næstformand, Kristian Jensen, nu solo og foreslår, at Venstre og De Konservative går sammen med regeringen og De Radikale om en storstilet reformplan frem mod 2030.

Jensen mener, at kun et samarbejde om reformer hen over midten kan finansiere udgifterne til velfærd, investeringer i infrastruktur og en omfattende grøn omstilling de næste 10 år.

»Det er de fire partier, der kan løfte en opgave så stor som denne,« siger Kristian Jensen.

Jeg ser faktisk ikke andre muligheder, end at vi laver den slags ind over midten. Vi vil i den grad trække Socialdemokratiet i den retning.

Sofie Carsten Nielsen (R), politisk ordfører

Han foreslår bl.a. en »grøn skattereform«, der øger skatten på udledning af CO2, så det koster at forurene. Derudover skal mere klassiske reformer af eksempelvis SU, seniorjobordningen og jobcentrene øge den samlede beskæftigelse og velstanden.

»Alternativt skal hele den grønne omstilling betales med stigende skatter og afgifter,« siger Jensen, der ikke har orienteret partitoppen om sit reformforslag.

Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, står den tidligere næstformand og forhenværende finansministers forslag for egen regning.

»Kristian Jensen taler ikke på vegne af Venstre,« siger hun og vil ikke svare på, om V-ledelsen støtter en reformplan med midterpartierne:

»Han taler ikke på vegne af Venstre, og det vil jeg svare, uanset hvad du videre vil spørge om.«

Kristian Jensens melding kommer efter, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er blevet beskyldt for at mangle politik på hylderne. Og flere prominente Venstre-folk, inklusive næstformand Inger Støjberg og tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen, har i den seneste tid udtalt sig offentligt på kant med partiets officielle linje.

De Radikale kalder Kristian Jensens melding »fremragende«.

»Jeg ser faktisk ikke andre muligheder, end at vi laver den slags ind over midten. Vi vil i den grad forsøge at trække Socialdemokratiet i den retning,« siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen.

Finansminister Nicolai Wammen skriver i en mail, at »overordnet deler jeg Kristian Jensens ambition om at føre en ambitiøs og langsigtet politik«:

»Også gerne i et bredt samarbejde.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.