Politik

Trump: »Nogen på den anden side kan have begået en fejl«

Trump har kommenteret på ubekræftede meldinger om, at Iran skød passagerfly ned ved en fejl.

Trump kommenterede både på flystyrtet og forholdet til Iran i den nuværende konflikt. Video: Reuters.

En stribe amerikanske og internationale medier skriver torsdag aften, at USA angiveligt tror, at Iran ved en fejl skød et ukrainsk passagerfly ned onsdag nat med 176 døde til følge.

Oplysninger kommer fra anonyme kilder i det amerikanske forsvarsministerium samt en irakisk kilde, men er ikke blevet bekræftet fra officielt hold af hverken USA, Ukraine eller Iran.

Da USA's præsident Donald Trump torsdag aften afholdt et pressemøde, afviste han også at bekræfte oplysningen.

Han udtalte sig dog alligvel om sagen.

»Jeg har mine mistanker. Jeg vil ikke bare sige det, for andre har også de mistanker,« lød det tvetydigt fra præsidenten.

Det ukrainske passagerfly blev skudt ned få timer efter, at Iran gennemførte et missilangreb mod to militærbaser i Irak med amerikansk personel.

Ifølge Reuters' kilder har amerikanske satelliter registreret, at to iranske missiler blev sendt i luften få minutter før, passagerflyet styrtede ned.

Flere medier citerer de amerikanske kilder for, at man tror, der er tale om en fejl fra iransk side af.

Denne tankegang læner Trump sig også op af, selvom han altså ikke ville bekræfte den overordnede udlægning.

»Det er en tragisk hændelse. Nogen på den anden side kan have begået en fejl,« sagde Trump.

Få timer efter flystyrtet lød den officielle forklaring fra både Iran og den ukrainske ambassade i Iran, at årsagen til styrtet var en motorfejl. Op ad dagen onsdag blev denne forklaring dog trukket tilbage af Ukraine.

Torsdag meldte Ukraine så ud, at man aktivt ville efterforske informationer, der cirkulerede på internettet om, at fragmenter af et russisk-konstrueret antiluftskytsmissil var blevet fundet nær lufthavnen i Teheran, hvor flyet styrtede ned.

Donald Trump affejer helt den oprindelige forklaring om en motorfejl.

»Flyet fløj i et rimeligt "hårdt kvarter," og nogel kan have begået en fejl. Nogle siger, at det er en mekanisk fejl - personligt tror jeg ikke engang, at det er et spørgsmål at stille. Men vi må se, hvad der sker,« sagde Trump.

Undersøgelsen af flystyrtet er gået i gang med deltagelse af både Ukraine og Iran samt Canada og Storbritannien, som havde statsborgere, der døde i styrtet.

Da flyet var af fabrikatet Boeing, vil den amerikanske flyproducent også deltage i efterforskningen, men Iran har nægtet at udlevere flyets sorte boks til selskabet. Den detalje går dog ikke Trump på.

»På et tidspunkt vil de (Iran. red.) give den sorte boks videre. Ideelt set ville de give den til Boeing, men hvis de giver den til Frankrig eller et andet land vil det også være okay,« sagde han og fortsatte:

»Jeg har en fornemmelse af, at noget forfærdeligt skete.«

Iran har tidligere torsdag fra officielt hold afvist, at flyet skulle være skudt ned.

BRANCHENYT
Læs også