Politik

Europa-Parlamentets sikkerhed i fokus efter besøg af spionsigtede iranere

Spionsigtede eksiliranere fra Ringsted mødte toppolitikere i Europa-Parlamentet, få dage inden de blev anholdt i Danmark. »Jeg er ærlig talt forundret og rystet,« siger viceformand Fabio Massimo Castaldo, der ønsker sikkerheden gransket.

To eksiliranere - der nu er sigtet for spionage i Danmark - har gennem de seneste år haft adgang til toppolitikere flere steder i Europa, bl.a. til en konference i Europa-Parlamentet i Bruxelles Arkivfoto: Sofia Busk

Europa-Parlamentet skal skærpe sikkerheden og udvise større forsigtighed, »når man giver gæster akkreditering«.

Sådan lyder meldingen fra parlamentets vicepræsident, Fabio Massimo Castaldo fra Femstjernebevægelsen i Italien, efter at to eksiliranere fra Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, ASMLA, den 30. januar – mens de var under efterforskning i Danmark – deltog i en konference i Bruxelles om forholdene i Iran.

Jeg er ærlig talt forundret og rystet.

Fabio Massimo Castaldo, Europa-Parlamentets vicepræsident

Få dage senere blev de to samt yderligere ét ledende AMSLA-medlem i Danmark anholdt, sigtet og varetægtsfængslet. Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har de tre, som alle er bosat i Ringsted, fra 2012-2018 spioneret imod personer og virksomheder i Danmark og udlandet på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste.

En af de anholdte, en international lederfigur i ASMLA, var hovedtaler ved konferencen i Europa-Parlamentet, hvor en række parlamentarikere også var på talerlisten.

»Jeg er ærlig talt forundret og rystet,« siger Fabio Massimo Castaldo, der ikke deltog i konferencen, men havde en kort samtale med ASMLA-medlemmerne på gangen og først nu hører om spionagesagen.

»Jeg vil overbringe denne hændelse til præsidenten (David Sassoli, red.) med henblik på at styrke samarbejdet mellem europæiske myndigheder og mellem europæiske og nationale myndigheder for at højne sikkerheden og afværge situationer som disse.«

Jyllands-Posten har gennemgået sociale medieprofiler tilhørende to af de spionsigtede ASMLA-medlemmer og kan nu beskrive, hvordan de gennem de seneste år har haft adgang til toppolitikere og -forskere flere steder i Europa.

Alle de tre sigtede nægter sig skyldige i spionage. Uanset hvad er det ifølge Magnus Ranstorp, forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, »klart den rette beslutning« at granske sikkerheden i Europa-Parlamentet på baggrund af den aktuelle sag.

»Fysisk fare har der været meget lidt eller ingen af. Men man vil ikke give legitimitet til grupper, som potentielt opererer ulovligt. Særligt møder med den øverste ledelse i Europa-Parlamentet bør kun ske, når man har foretaget alle de nødvendige sikkerhedsmæssige vurderinger. Denne sag viser en svaghed i systemet, som nu formentlig bliver lukket,« siger Ranstorp.​​​​​

PET har ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også