Serier

Nye corona-tiltag: Drop kram og håndtryk − aflys arrangementer med over 1.000 deltagere

I kampen mod corona-smitte bør alle danskere nu undgå kys, kram og håndtryk. Sundhedsstyrelsen opfordrer til at holde afstand til andre mennesker.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding orienterer om situationen vedrørende COVID-19 og nye tiltag for at inddæmme smitte i Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Alle danskere bør så vidt muligt undgå kys, kram og håndtryk de kommende uger.

Samtidig opfordrer sundhedsmyndighederne nu til at alle større arrangementer med over 1.000 mennesker bliver aflyst eller udskudt. Det sker for inddæmme spredningen af coronavirus COVID-19 i Danmark.

Tiltagene blev fredag præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) flankeret af en række talspersoner fra danske myndigheder på et pressemøde i Statsministeriet.

Om aflysningerne af større arrangementer, sagde Mette Frederiksen:

»Det er en opfordring, som vi forventer bliver efterlevet. Meldingen fra myndighederne er, at man skal aflyse arrangementerne, hvis de er med mere end 1.000 deltagere.«

»Ingen skal gå i panik, men vi skal handle. Hellere tidligt end sent,« understregede hun.

Arrangører af begivenheder med færre end 1.000 deltagere skal vurdere det konkrete arrangement i forhold til smitterisiko og deltagere.

Anbefalingerne gælder i første omgang resten af marts, men kan forlænges.

Undgå håndtryk, kram og kys

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, begrundede tiltagene med, at smitterisikoen forøges ved arrangementer, hvor mange mennesker samles og er tæt på hinanden.

Derfor bør man så vidt muligt holde afstand til andre mennesker i offentlig transport, for eksempel metro eller tog:

»Man skal være opmærksom på tætheden og rigtig opmærksom på håndhygiejnen,« sagde Brostrøm og anbefalede brug af handsker.

Kram, kys og håndtryk bør ligefrem undgås, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu:

»Det vil være en klar anbefaling fra sundhedsmyndighederne, at vi nu holder op med at give hånd, give kram og give kys. Det vil være rigtig effektivt i forhold til at forebygge,« sagde han.

Sundhedsstyrelsens fem gode råd til at undgå smitte:

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  2. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  4. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  5. Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker

Mette Frederiksen medgav, at det er drastiske tiltag, som nu sættes i værk. De vil utvivlsomt gribe ind i mange danskeres hverdag eller planer. Men hellere et skridt for langt end ét for kort, understregede hun:

»Alle skal indstille sig på, at det her måske får større konsekvenser, end man tænkte, da coronavirussen første gang dukkede op,« sagde hun.

Antallet af bekræftede smittede med coronavirus i Danmark er nået op på 21, og Sundhedsstyrelsen forventer, at der over de kommende uger vil komme flere tilfælde. Det gælder også folk, der smitter hinanden i Danmark.

286 personer er i karantæne, og en enkelt - den første, der fik konstateret smitten - er erklæret rask. Ingen er døde.

Danske myndigheders strategi handler grundlæggende om at forsinke spredningen af smitten mest muligt.

I sidste ende handler indsatsen om at undgå, at særligt ældre og svækkede borgere bliver smittet, da sygdommen potentielt kan være dødelig for dem.

I forvejen anbefaler myndighederne, at alle danskere, der vender hjem fra rejser i et af de udpegede risikoområder, at blive hjemme i frivillig isolation i 14 dage efter hjemkomsten. Man må endelig ikke besøge sygehuse, plejecentre eller andre steder, hvor personer, som er særligt sårbare eller udsatte for Covid-19-smitte befinder sig.

Torsdag opdaterede Udenrigsministeriet desuden rejsevejledningerne for en række europæiske lande, hvor danskere bør udvise »ekstra forsigtighed« på grund af spredning af smitte i landene. Det drejer sig blandt andet om Tyskland, Frankrig og Spanien (se alle anbefalingerne i faktaboksen nederst).

Listen over risikoområder bliver opdateret dagligt af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, og kan ses på Sundhedsstyrelsens særlige infomationsside om COVID-19.

Rejsevejledninger:

Udenrigsministeriet opdaterer løbende dets anbefalinger til danskere, der overvejer at rejse til udlandet. Her er seneste overblik (6. marts):

Fraråder alle rejser til:

Kina: Provinsen Hubei

Fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Italien: Regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto

Kina (undtaget områderne under den røde og gule overskrift)

Sydkorea: Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk

Iran

Vær ekstra forsigtig:

Italien (de områder, som ikke er nævnt ovenfor)

Tyskland

Frankrig

Spanien

Østrig

Kina: Hongkong og Macao samt Taiwan

Sydkorea (de områder, som ikke er nævnt ovenfor)

Singapore

Japan

Kilde: Udenrigsministeriet

Læs også