Serier

Trump indfører indrejseforbud fra Europa i mindst 30 dage

Det nye forbud træder i kraft fra fredag midnat for at bekæmpe spredningen af coronavirussen i USA. Storbritannien er undtaget.

Corona rammer verden
USA's præsident Donald Trump holdt onsdag en tale til nationen fra det ovale værelse om coronavirus-krisen. Foto: Doug Mills/AFP

Præsident Donald Trump sagde onsdag i en tv-tale, at USA forbyder al indrejse fra Europa for at bekæmpe spredningen af coronavirussen covid-19.

Det nye forbud vil træde i kraft fra fredag midnat og vare i mindst 30 dage, men vil ikke omfatte Storbritannien.

Siddende bag sit skrivebord med hænderne foldet foran sig talte præsidenten fra det ovale værelse få timer efter, at verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede, at udbruddet nu er en pandemi.

Trump, der i flere dage har nedtonet truslen fra covid-19 og sammenlignet den med en almindelig influenza, bebrejdede Den Europæiske Union for at have reageret for langsomt på udbruddet og hævdede, at rejsende fra Europa var skyld i, at virussen nu breder sig i USA.

I de seneste dage er antallet af smittede amerikanere steget drastisk til over 1.200. 37 er foreløbigt døde som følge af virussen.

»Vi reddede liv ved at reagere tidligt over for Kina. Nu må vi gøre det samme over for Europa,« sagde Trump og tilføjede, at »restriktioner vil blive justeret afhængig af situationen på jorden.«

OVERBLIK: Trumps corona-tiltag

Præsident Donald Trump iværksætter en række tiltag for at forhindre spredning af coronavirus i USA.

Her er et overblik over et udvalg af disse tiltag:

Rejserestriktioner:

* Alle rejser fra EU til USA bliver suspenderet i 30 dage – Storbritannien er ikke inkluderet.

* Alle udlændinge, der har været i et EU-land inden for de seneste 14 dage, vil ikke kunne rejse ind i USA.

* Rejserestriktionerne vil ikke påvirke handel og varer.

* USA's forsvarsministerium indfører et rejseforbud for medlemmer af forsvaret i 60 dage til og fra en række lande. Medlemmerne må heller ikke rejse gennem disse lande.

Økonomiske tiltag:

* Trump opfordrer Kongressen til at godkende en lempelse af lønmodtagernes såkaldte "payroll tax", hvilket kan sammenlignes med det arbejdsmarkedsbidrag, som danske lønmodtagere betaler.

* Trump vil instruere finansministeriet til at udskyde skattebetaling for "individer og selskaber, der er særligt påvirket" af virusudbruddet.

* Trump vil instruere myndigheden for små selskaber til at "tilbyde kapital og likviditet til firmaer, der påvirkes af coronavirus".

Andre tiltag:

* Plejehjem anbefales at suspendere alle ikke-nødvendige besøg.

* Trump aflyser sine rejser til delstaterne Colorado og Nevada i denne uge.

Kilder: AFP, Reuters.

Præsidenten syntes også at antyde, at forbuddet omfatter varer, der bliver sendt fra Europa til USA, men det afviste Det Hvide Hus og senere også Trump selv i et tweet.

»Restriktionerne stopper mennesker ikke varer,« skrev han.

Præsidentens melding, som vil ramme en allerede blødende luftfartsindustri hårdt, kommer efter, at han i flere dage er blevet kritiseret for ikke at vise lederskab, mens guvernører i et voksende antal delstater kæmper med at begrænse spredningen.

Mange steder i USA har lokale politikere indført forbud mod store forsamlinger, universiteter har aflyst forelæsninger, store virksomheder som Amazon, Google og Facebook har bedt medarbejdere om at arbejde hjemmefra og en række skoler har lukket midlertidigt ned.

Senest har den amerikanske basketball-liga NBA suspenderet alle kampe, efter at en spiller fra Utah Jazz er blevet testet positiv. Skuespilleren Tom Hans og hans hustru, Rita Wilson, har meddelt, at de er blandt de smittede. Og tidligere på dagen advarede en af USA’s fremmeste eksperter, Anthony Fauci, om, at tallet vil stige.

»Tingene vil blive værre, end de er nu,« sagde direktøren for det nationale institut for smittefarlige sygdomme.

Han vurderede, at covid-19 er 10 gange mere dødelig end en almindelig influenza, når de mest milde tilfælde bliver medregnet.

I sin tale adresserede Trump også de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet, som har fået aktiemarkeder verden over til at bløde.

Præsidenten sagde, at regeringen med kongressens opbakning vil hjælpe lønmodtagere, som bliver syge, bliver sat i karantæne eller er nødt til at blive hjemme for at passe andre som følge af coronavirussen.

Ramte amerikanere vil også få lov til at indsende deres selvangivelse med tre måneders forsinkelse, ligesom mindre virksomheder vil få adgang til favorable lån for at komme igennem den økonomiske storm.

»Dette er ikke en finansiel krise. Det er kun en midlertidig situation, som vi vil komme igennem sammen som en nation og en verden,« sagde Trump.

Han gentog sin opfordring til kongressen om at sænke den føderale indkomstskat, selvom politikere fra begge sider af den politiske midterlinje tidligere på ugen afviste det. En sådan skattelettelse vil stimulere økonomien frem mod præsidentvalget i november, hvor Trump håber på at blive genvalgt.

De nye rejserestriktioner gælder ikke amerikanske statsborgere, der dog kan imødese screeninger og i værste fald en karantæne. Heller ikke borgere i USA med permanent opholdstilladelse er omfattet, skriver avisen Wall Street Journal.

Ifølge USA’s ministerium for national sikkerhed vil indrejseforbuddet til gengæld omfatte de fleste nationaliteter, som har rejst i Europa i 14 dage før ankomst til USA.

Læs også