Serier

EU kritiserer Trump: USA's indrejseforbud »blev taget ensidigt uden konsultation«

Trumps beslutning om et indrejseforbud fra Europa mødes af kritik fra Bruxelles.

Corona rammer verden
Ursula von der Leyen har i en skriftlig meddelelse kritiseret USA's beslutning om at forbyde europæere indrejse. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

I en kortfattet skriftlig udtalelse har EU’s to øverste repræsentanter torsdag svaret igen på den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at lukke USA for de fleste europæere de kommende 30 dage.

Trump har begrundet indrejseforbuddet for alle Schengenlande med, at han vil forsvare USA mod smittespredning.

»Coronavirus er en global krise, der ikke er begrænset til noget kontinent, og den kræver samarbejde frem for ensidig handlen,« skriver EU-formand Charles Michel og formand for EU-kommissionen Ursula von der Leyen.

»EU misbilliger det faktum, at den amerikanske beslutning om et rejseforbud blev taget ensidigt uden konsultation,« fortsætter de og slutter:

»EU handler stærkt for at begrænse spredningen af virussen.«

Trumps rejseforbud gælder de 26 Schengenlande, som omfatter EU (undtagen Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Irland og Cypern), samt Island, Liechtenstein, Schweiz og Norge.

Forbuddet betyder, at alle, der har været i et Schengenland op til 14 dage før afrejsen til USA, ikke må komme ind i USA.

Trump meddelte beslutningen i en tv-tale til nationen natten til torsdag.

I et dekret begrunder Trump sin beslutning med, at »Schengenområdet har i øjeblikket det største antal bekræftede COVID-19 tilfælde udenfor Kina.«

»Det frie flow af mennesker mellem Schengen-landene gør det vanskeligt at styre spredningen af virussen,« står der i teksten.

»Vi reddede liv ved at reagere tidligt over for Kina. Nu må vi gøre det samme over for Europa,« lød det i talen fra Trump, der er blevet kritiseret for at være for passiv overfor smittespredningen.

Læs også