Politik

Nedlukning rammer stridende overenskomstparter

Efter i første omgang at have sendt 3F og Dansk Byggeri hjem i 14 dage på grund af corona-nedlukning, beder forligsmanden nu indtrængende parterne om hurtigt at blive enige.

Artiklens øverste billede
Forligsmand Jan Reckendorff appellerer til blandt andre byggeriets forhandlere om at blive enige hurtigt, så overenskomstforhandlingerne for i alt godt 600.000 privatansatte kan uden de varslede konflikter. Arkivfoto: Jens Dresling.

Deadline for at få nye overenskomster på plads inden de varslede konflikter og en lockout nærmer sig hastigt, og derfor har forligsmand Jan Reckendorff besluttet sig for at fortsætte forhandlingerne i Forligsinstitutionen i København.

Onsdag aften kort efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde om nedlukning af store dele af den offentlige sektor valgte Jan Reckendorff at sende forhandlerne fra 3F og Dansk Byggeri hjem med besked om, at Forligsinstitutionen på linje med en lang række offentlige institutioner var lukket de kommende 14 dage.

Efter møder med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation torsdag har Jan Reckendorff dog nu besluttet, at forhandlingerne fortsætter - men med coronarestriktioner. Bl.a. vil organisationerne blive mødt med krav om at stille med færre forhandlere, sekretariatsfolk og medlemmer af deres forhandlingsudvalg.

»Forligsinstitutionen tager situationen med coronavirus/covid-19 meget alvorligt, og der vil derfor blive indført restriktive begrænsninger for, hvor mange personer der kan deltage i forhandlingerne og opholde sig i Forligsinstitutionen,« siger Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

»Forligsinstitutionen har modtaget mange forlig, og jeg finder det derfor hensigtsmæssigt at fortsætte forhandlingerne om fornyelse af de overenskomster, hvor der endnu ikke er opnået forlig. Jeg har i den forbindelse bl.a. lagt vægt på den store betydning, overenskomstforhandlingerne har for arbejdsmarkedets parter.«

Søndag udløber fristen for at blive enige om bl.a. en ny overenskomst for byggeriet. Her er parterne dybt uenige om et krav fra fagbevægelsen om at hæve mindstebetalingen med 30 kr. i timen for at forhindre social dumping. Uden en aftale truer konflikten.

Jan Reckendorff har allerede forlænget de varslede konflikter med 14 dage, og han har mulighed for inden på søndag at udsætte med endnu 14 dage. Derefter er alle muligheder for forlængelse udtømt.

I lyset af de omfattende konsekvenser af coronasmitten beder forligsmanden nu indtrængende parterne om at blive enige, så overenskomstfornyelsen for i alt godt 600.000 privatansatte ikke ender i konflikt.

»Jeg opfordrer indtrængende alle overenskomstparter, hvor der endnu ikke er opnået forlig, til at fremskynde forhandlingerne om at forny overenskomsterne mest muligt med henblik på en afklaring,« siger Jan Reckendorff.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.