Politik

Statsministeren: Krisen vil forandre vores velfærdssamfund – også efter nedlukningen

Den historiske nedlukning af Danmark forlænges til efter påske. Samtidig opfordrer regeringen til, at hjemsendte offentligt ansatte nu afvikler ferie.

Artiklens øverste billede
Alt det, vi har gjort i fællesskab i Danmark, kan endnu ikke ses i tallene, der er en forsinkelse. Derfor må vi forlænge nedlukningen, sagde statsminister Mette Frederiksen mandag på et pressemøde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Samtidig med at regeringen forlænger den omfattende nedlukning af Danmark i kampen mod corona-smittespredning til efter påske, advarer statsminister Mette Frederiksen nu danskerne om, at krisen også på lang sigt vil føre til et »forandret velfærdssamfund« med store udfordringer.

Mange opgaver i det offentlige er allerede blevet skubbet, heriblandt udskudte operationer og opgaver i sundhedsvæsenet, som vil tage lang tid at indhente. Men sådan vil det også være i andre dele af den offentlige sektor, som bl.a. vil blive plaget af sygemeldinger, og det vil medføre ændringer for borgerne, også på længere sigt, sagde Mette Frederiksen mandag på et pressemøde.

»Der ligger en ny usikkerhed under hverdagen. En sårbarhed. Og selv når vi begynder en dag at åbne Danmark op igen, så vil meget være forandret. Kommunerne og regionerne har gjort alt, hvad de kan gøre i den her nye situation. Men vi må allerede nu også sige, at vi danskere ikke kan forvente at møde præcis det præcis samme velfærdssamfund, når vi er ovre på den anden side,« sagde Mette Frederiksen.

Selv når vi begynder en dag at åbne Danmark op igen, så vil meget være forandret.

Mette Frederiksen, statsminister

Hun opfordrer allerede nu danskerne til at have tålmodighed med det offentlige, også når krisen er overstået.

»Der vil være forandringer for os alle sammen. Konsekvenserne af denne sygdom kommer til at være store for mennesker, for økonomien, for virksomhederne, for lønmodtagerne, men også for vores velfærdssamfund,« sagde Mette Frederiksen.

Epidemi topper efter påske

Den dystre forudsigelse blev på pressemødet bekræftet af formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Aarhus.

»Vi oplever i kommunerne, at vi må udskyde en hel masse planlagte opgaver, og dette kommer til at trække en lang hale af udfordringer efter sig. Vi kan også se, at der er en række økonomiske udfordringer pga. krisen, som også er noget, vi skal håndtere bagefter,« sagde Jacob Bundsgaard.

På pressemødet blev det meddelt, at regeringen forlænger alle restriktioner, tiltag og nedlukningen af bl.a. skoler, daginstitutioner og offentlige arbejdspladser til anden påskedag, den 13. april.

Mette Frederiksen begrunder beslutningen med, at Statens Serum Institut vurderer, at de hidtidige tiltag kan have en effekt på smittespredningen. Forventningen er, at epidemien vil toppe i ugerne efter påske. Her vil spidsbelastningen ramme sygehusvæsenet.

»Det er lykkedes i fællesskab at ændre vores adfærd. Vi har forandret den måde, vi færdes på. Vi holder afstand, og vi bliver hjemme. Det er helt afgørende for at bryde smittekæderne,« siger Mette Frederiksen.

I første omgang strakte den delvise lukning af Danmark sig over to uger frem til 30. marts. Beslutningen om at forlænge perioden betyder, at skoler, dagtilbud, uddannelser, restauranter, storcentre, frisører og lignende skal holde lukket i næsten yderligere tre uger fra i dag. Samtidig skal alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, blive hjemme frem til den 13. april.

Advarer mod påskerejser

Privatansatte opfordres ligeledes til at arbejde hjemme og begrænse udgang.

Mette Frederiksen understregede desuden, at alle borgere skal passe ekstra godt på at undgå smittespredning i påsken.

»Lad være med at rejse i påsken. Man skal selvfølgelig ikke rejse ud af landet i påsken. Men man skal heller ikke rejse en masse rundt internt i Danmark,« sagde Mette Frederiksen, der ikke vil udelukke, at det kan blive nødvendigt med rejserestriktioner i påsken.

Regeringen forsøger fortsat at undgå at indføre et egentligt udgangsforbud, som f.eks. Frankrig har indført. Det kan undgås, hvis danskerne følger rådene om blandt andet at holde afstand og respektere forbuddet mod forsamlinger over 10 personer, sagde statsministeren.

Flere borgerlige partier har som beskrevet i Jyllands-Posten forleden opfordret regeringen til at skærpe kravene til de mange hundredtusinder af offentlig ansatte, der er er blevet sendt hjem med fuld løn, fordi de ikke varetager kritiske funktioner. De bør på linje med privatansatte tvinges til at afvikle fem dages afspadsering eller ferie for på den måde at spare de offentlige kasser millioner i lønudgifter.

Regeringen har lyttet, og statsministeren opfordrer nu til, at parterne på det offentlige arbejdsmarked enes om en model for »afvikling af frihed under hjemsendelsen«. Hun understregede, at mange af de offentligt ansatte kan arbejde hjemmefra. Eller hjælpe til på andre områder, hvor der mangler folk.

Formand for pædagogernes fagforbund, Bupl, Elisa Rimpler, understreger, at ingen af fagforeningens medlemmer bare »sidder på hænderne derhjemme«, men er del af nødpasningstilbud eller er beskæftiget med andre pædagogiske opgaver. Hun vurderer, at Mette Frederiksens udmelding på pressemødet ikke umiddelbart ændrer situationen.

»Vi skal selvfølgelig sætte os ned med arbejdsgiverne og finde ud af, hvem der præcis er omfattet af den her opfordring, og hvordan den kan effektueres,« siger hun og pointerer, at der om lidt kan være brug for, at pædagoger skal hjælpe til i andre kritiske funktioner.

Interesseorganisationen Dansk Erhverv advarer om, at forlængelsen forværrer krisen og bad om mere støtte. Mette Frederiksen ville ikke udelukke yderligere støtte, men hun henviste til, at regeringen og Folketinget har afsat mere end 285 mia. kr. i tre hjælpepakker. Hjælpepakkerne gælder i tre måneder, og dermed vil de gælde henover forlængelsen, sagde statsministeren. Ud af de 285 mia. kr. er 55 mia. kr. direkte støtte, mens de 230 mia. kr. er ekstra likviditet til virksomhederne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.